CENTRAAL BROUWERIJ KANTOOR

Bier uit de file

Vanmorgen heeft minister De Boer het eerste schip in het project Distrivaart in gebruik gesteld. Distrivaart richt zich op het transport van grote pallethoeveelheden over water. Het is voor het eerst dat op deze schaal alternatieve transportmethoden in de praktijk worden toegepast. De Nederlandse brouwers verwachten dat deze vorm van palletvervoer over water een efficiënte, betrouwbare en duurzame dienstverlening oplevert voor het vervoer van bier. Tevens kan Distrivaart op de lange termijn de weggebruikers en consumenten in Nederland voordelen bieden. Het streven is immers om de druk op de wegen te verminderen en de beschikbaarheid van producten in de winkel vergroten.

Bier is een zwaar product met een groot volume. Het leent zich dan ook uitstekend voor deze vorm van transport. Bier is bovendien een product met een retourstroom: lege flessen, lege kratten en pallets. Dat maakt dat het schip altijd een bijzonder goede beladingsgraad heeft. Vanaf de brouwerij met volgoed en richting de brouwerij met leeggoed. Dat maakt bier, met zijn zeer hoge percentage hergebruik van verpakkingsmateriaal toch al een milieuvriendelijk product, tevens bijzonder geschikt voor deze milieuvriendelijke wijze van transport.

In de eerste fase richt het project zich op het transport tussen de brouwerijen van Bavaria, Grolsch, Heineken en Interbrew naar distributiecentra van Schuitema en Albert Heijn. De afnemers van bier verwachten een betrouwbare levering. Gezien de toenemende verkeersdrukte zijn maatregelen en andere vervoersconcepten noodzakelijk om ook in de toekomst onze producten op tijd af te leveren bij onze klanten. Distrivaart kan een middel zijn om dit te waarborgen.

De Nederlandse bierbrouwers zijn innovatief en hechten aan een verantwoord milieubeleid. Bier is immers een natuurproduct. Op het gebied van milieu en duurzaamheid kennen de brouwers diverse andere projecten waarin zij samenwerken, zoals de benchmark energie.

Amsterdam, 23 september 2002

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


-