VERGOUW PUBLISHING

Rutger Kopland stelt bloemlezing samen over het brein

De dichter Rutger Kopland heeft samen met de Neerlandicus Reinier Spreen een bundel samengesteld met de mooiste Nederlandstalige gedichten over de hersenen en het brein. Een unieke verzameling, mede door de dubbele carrière van Kopland, die zowel emeritus hoogleraar Biologische Psychiatrie als een van de bekendste dichters van Nederland is. De bundel, 'Stof zijn wij, brein en poëzie', is mede totstandgekomen naar aanleiding van de opening van het F.C. Donders Centre voor Cognitive Neuroimaging, het op 19 september jongstleden geopende centrum voor hersenonderzoek te Nijmegen.

Rutger Kopland is een van de meest gelezen dichters van Nederland. Hij heeft verscheidene prijzen voor zijn werk ontvangen, waaronder de P.C. Hooftprijs in 1988. De dichter is eigenlijk Prof. Rudi van den Hoofdakker, die als hoogleraar hoofd was van een afdeling waarin onderzoek wordt gedaan naar de relatie tussen hersenen en gedrag. Voor de bundel 'Stof zijn wij' zocht hij, samen met Reinier Spreen, gedichten bijeen waarin hersenen en hersenfuncties een rol spelen. Grote namen uit de vaderlandse dichtkunst blijken het brein als inspiratiebron te hebben gebruikt, waaronder Leo Vroman, Gerrit Krol, Anna Enquist, Vasalis en Bernlef. Zij, en bijna twintig andere auteurs, zijn in de bloemlezing opgenomen.

De gedichten getuigen van het besef dat het brein een wonderbaarlijke stoffelijke machine is, die ons met onszelf en met de wereld om ons heen verbindt. Het verheven idee van een 'Ziel' is verdwenen. Daarvoor in de plaats komt de verbazing over de uitzonderlijke prestaties waartoe het brein ons in staat stelt: taal, herinneringen, bewustzijn van ons zijn. Ook het falen van het brein komt aan bod, onder meer ten gevolge van dementie. De gedichten getuigen op een gevarieerde, verrassende manier van de fascinatie door het brein.

Stof zijn wij, Brein en Poëzie
Samenstellers: Rutger Kopland / Reinier Spreen
Uitgegeven door: Vergouw Publishing
ISBN 90-805317-4-X

verkoopprijs euro 15,90

---