Raad voor het openbaar bestuur

Het nieuws van de Rob is op 23 september 2002 bijgewerkt. De Raad voor het openbaar bestuur heeft tijdens zijn 53e vergadering op 12 september 2002 onder andere gesproken over het tweede deel van een advies over modernisering van hoofdstuk 7 Grondwet. De directe aanleiding voor de adviesaanvraag was gelegen in de wens de grondwettelijke belemmeringen voor de toedeling van de autonome bestuursbevoegdheid aan het college - een centraal onderdeel van de dualiseringsoperatie - weg te nemen. Het advies staat voor het eind van dit jaar gepland. In januari 2003 zal de Rob een mini-conferentie organiseren over het tweede deel van zijn advies over modernisering van hoofdstuk 7 Grondwet.

Aan de hand van een startnotie heeft de Raad voorts gesproken over een beoogd advies over 'organisatiecultuur in de rijksdienst'. In dit adviestraject wil de Raad de nadruk leggen op de responsiviteit van de rijksdienst. Hoe responsief is de rijksdienst, zowel jegens zijn burgers als jegens maatschappelijke problemen, en welke cultuurelementen spelen hierbij een rol?

James Kennedy is bereid gevonden om begin september 2003 de eerste Rob-lezing te houden, in Den Haag, en wel over oude en nieuwe vormen van representativiteit en daarmee in samenhang de legitimiteit van de overheid. Nadere berichten volgen.

Op 13 november aanstaande organiseert de Rob i.s.m. Elsevier een miniconferentie over benchmarken in het binnenlands bestuur. Uitgangspunt van deze conferentie is het eind september 2002 te verschijnen Rob-advies 'Presteren door leren. Benchmarken in het binnenlands bestuur'.
Op 14 november aanstaande overleggen de presidia van de Rob en van de Rfv met de minister van BZK over een nadere invulling van de Rob- en Rfv-werkprogramma's 2003.