Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Achtergrond

Boek Weerzien op de Wadden van Hans Vugts

Eindelijk is er nu ook een boek over het klimaat op de Wadden: Weerzien op de Wadden! Op 5 september overhandigde Hans Vugts, hoogleraar meteorologie aan de VU in het Universiteitsgebouw in Amsterdam het eerste exemplaar aan oud-RTL weerman John Bernard, een groot liefhebber van de Waddeneilanden.

Dat geldt zeker ook voor schrijver Hans Vugts, die sinds 1970 samen met medewerkers en studenten van de VU meteorologisch enthousiast onderzoek verrichtte in het Waddengebied. Aanleiding voor het uitgeven van dit boek is het dertigjarig bestaan van het VU-weerstation "Het Groene Glop"op Schiermonnikoog en het (gedeeltelijke) afscheid van Hans Vugts van de VU. "Met een groepje van slechts enkele personen is dit station overeind gehouden. Wetenschap leeft van goede ingevingen, maar kan ook niet zonder geduld. Het economiseren van de samenleving, inclusief de wetenschap, maakt het er voor de onderzoeker, die vooral op diepgang, begrip en popularisering uit is, niet gemakkelijker op. Des te meer waardering heb ik voor de auteur, die de moeite heeft genomen om dit boek in elkaar te zetten", schrijft Hans Oerlemans, Hoogleraar Meteorologie aan de Universiteit Utrecht (IMAU) en onlangs onderscheiden met de NWO/SPINOZA-premie.

Tijdens de presentatie werd verwezen naar "De Natuurkunde van het vrije veld van Minnaert, de befaamde boekencyclus die in de eerste helft van de 20e eeuw verscheen. Weerzien op de Wadden staat vol met eigen waarnemingen, vooral van het weer, maar ook van vogels, schelpen en duinvormen.

Het grootste deel van het boek gaat echter over het klimaat in het Waddengebied in al zijn facetten. Daarbij is niet alleen gebruik gemaakt van de eigen waarnemingsreeksen, maar ook van meetgegevens van het KNMI en van weeramateurs. De opzet is eenvoudig. Per klimaatelement, zoals temperatuur, wind, neerslag en zonneschijn, wordt eerst de situatie in het Waddengebied ten opzichte van de rest van Nederland in beeld gebracht. Vervolgens wordt meer in detail naar het Waddengebied zelf gekeken. Dan worden in verband met het klimaatelement in een aantal "Uitstapjes" zaken beschreven die in relatie staan met dat klimaatelement, zoals zware stormen, wind- en waterhozen, extreme neerslag en wolkbreuken, luchtspiegelingen, poollicht en het atmosferisch getij. Verder is er een hoofdstuk met veel gestelde vragen: is het nuttig om voor de vakantie een regenverzekering af te sluiten, wat is er waar van weerspreuken en zijn zomers in oeven jaren beter dan in even jaren? Daarnaast bevat het boek een chronologisch overzicht van bijzondere weergebeurtenissen in het Waddengebied in de historie.

Door de populair wetenschappelijk aanpak is het boek geschikt voor een breed publiek. Bovendien is het bijzonder fraai uitgevoerd en bevat het boek unieke foto's, vooral natuurlijk van verschijnselen in het Waddengebied. Het boek, uitgegeven bij Pirola in Schoorl, is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met het KNMI. Het is verkrijgbaar in de boekhandel.

Het boek, uitgegeven bij Uitgeverij Pirola in Schoorl kost Euro 19,90, is verkrijgbaar in de boekhandel. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Uitgeverij Pirola in Schoorl, telefoon 072 5093 131.

De laatste drie jaren waren ook op de Wadden ontzettend nat, waardoor sommige fietspaden niet meer aan hun doel konden beantwoorden. West Terschelling kreeg twee jaar achtereen meer dan 80 mm neerslag per etmaal te verwerken terwijl statistisch gezien meer dan 80 mm per etmaal ongeveer eenmaal per driehonderd jaar voorkomt. (Foto: A.J. Kok)

Boeken en andere meteorologische publicaties in het weer nader verklaard

Index het weer nader verklaard

Laatste wijziging: 10 september 2002

Vragen en reacties:
Harry Geurts, PR & Voorlichting KNMI
Copyright © KNMI