Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Nijboer wint Van Stockum-DD weekendtoernooi

Afgelopen weekend (20 - 22 september) werd in het Montessori Lyceum in Den Haag het Van Stockum-DD-weekendtoernooi gehouden. Er waren circa 150 deelnemers, de meesten al wat ouder, want voor de getalenteerde jeugd had de KNSB op zondag 22 september een trainingsdagje georganiseerd. De drie aanwezige grootmeesters (Nijboer uit Nederland, Epishin uit Duitsland en Ikonnikov uit Rusland) liepen in de derde ronde gebroederlijk averij op. Nijboer en Ikonnikov kwamen niet verder dan remise, waarbij de laatste nog geluk had dat Tea Lanchava in een vreemd eindspel niet op het volle pond uit was. Erger was wat Epishin overkwam: tegen Raoul van Ketel - weliswaar een begaafde amateur, maar in dit duel toch vooral ingeschat als kanonnenvoer - overzag hij een grapje dat hem een pion, de stelling en uiteindelijk ook de partij kostte.

Bij het ingaan van de laatste ronde had alleen Ruud Janssen, die eerder in een aardig miniatuurtje van de gevaarlijke Duitser Podzielny had gewonnen, nog 100%. Hij werd echter in een rechtstreeks duel door Friso Nijboer verslagen, die daarmee met 5,5 punt de eerste prijs won. Hij werd gevolgd door Janssen, Podzielny, Ikonnikov, Van der Weide en Blokhuis die 5 punten haalden. Van Blitterswijk, die vorig jaar won, bleef samen met een groot aantal anderen steken op 4,5 punt.

Er werd hard om de punten geknokt tijdens het toernooi, ondermeer omdat er niet minder dan vijf ratinggroepen waren, elk met prijzen, zodat van hoog tot laag om geld en eer gestreden kon worden. Er waren twee spektakelprijzen: in de categorie boven de ELO 1900 kreeg Tea Lanchava de prijs voor haar partij tegen B. van der Lijn en in de categorie onder 1900 ELO won J. Faydi, omdat hij Afek in een zinderend duel versloeg. De prijs voor de beste prille jeugdspeler ging naar D. Postma.

---