Gemeente Maassluis

23-9-2002

Antwoorden op schriftelijke vragen van de PvdA over hardrijdende en geluidsoverlast veroorzakende br

Op 11 augustus heeft de fractie van de PvdA schriftelijke vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders van Maassluis over hardrijdende en geluidsoverlast veroorzakende bromscooters in de binnenstad. Naar aanleiding van deze vragen heeft het college een antwoordschrijven verzonden. De beantwoording luidt als volgt:

In het kader van artikel 37 van het Reglement van Orde heeft u naar aanleiding van u bereikte klachten vragen gesteld inzake hardrijdende en geluidsoverlast veroorzakende brommers. Wij merken naar aanleiding van uw vragen het volgende op.

Wij zijn het met u eens dat hardrijdende en geluidsoverlast veroorzakende brommers niet bijdragen aan de verbetering van de leefbaarheid, zowel in het algemeen als in de binnenstad. Ons besluit tot afsluiting van de Markt en de Wip in de weekenden gedurende de periode van de zomertijd is dan ook van toepassing verklaard voor alle voertuigen met uitzondering van fietsers. Dit besluit is naar onze mening voldoende en eenduidig kenbaar gemaakt door onder andere de plaatsing van bord C1 van het RVV 1990 (gesloten voor voertuigen) met een onderbord met de tekst Uitgezonderd fietsen waarin het woord fietsen is vervangen door een fietssymbool. Deze bordcombinatie geeft de weggebruiker op eenduidige wijze te kennen wat wel en wat niet mag op de Markt en de Wip gedurende de aangegeven periode.
Daar waar de borden niet eenduidig zijn, zullen wij voor eenduidigheid zorg dragen.
Gedurende de overige dagen van de week en de periode van de wintertijd gelden op de Markt en de Wip de verkeersregels voor bromfietsers zoals die ook op andere wegen in verblijfsgebieden in Maassluis gelden.

Ten aanzien van het optreden van de politie merken wij het volgende op.
Al vanaf 1999 geeft de politie binnen haar mogelijkheden prioriteit aan de controle op geluid en te hard rijden door deze categorie weggebruikers.

In de praktijk houdt dit in dat nagenoeg iedere dag over de gehele stad 10 á 20 brommers worden gecontroleerd. Informatie bij de politie leerde ons dat een en ander inmiddels duidelijk zijn vruchten begint af te werpen.
Op ons verzoek zal de politie de komende tijd bij haar controles speciale aandacht geven aan het gebied Markt e.o.

Wij hopen u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd. Ons antwoord hebben wij gelijktijdig ter kennis gebracht van de overige leden van de raad.

Gerelateerde documenten:
Schriftelijke vragenPvdA over geluidshinder bromscooters in de Binnenstad