Provincie Overijssel

Het citaat

Toespraak van gedeputeerde Thijs Bennink ter gelegenheid van de Rail Safety Verkeersmarkt op dinsdag 17 september 2002 in het provinciehuis te Zwolle.

Dames en heren,

Samen met de jongeren waarvoor we deze Verkeersmarkt hebben opgezet gaan we zometeen de Rail-Safety-Verkeersmarkt openen. Het verheugt mij te zien dat dit tot stand is gekomen door een samenwerking van de gezamenlijke verkeersveiligheidsorganisaties, spoorwegpolitie en NS-Reizigers. Tevens wil ik vanaf deze plaats mijn waardering uitspreken voor het initiatief van provinciale staten voor deze verkeersmanifestatie.

Het verkeer in Nederland eist een zware tol, een te zware rol eigenlijk. Dagelijks zijn er enkele doden en vele gewonden te betreuren. Dat veroorzaakt bij slachtoffers en bij familie en vrienden van deze slachtoffers natuurlijk heel veel leed. Helaas vinden er ook, met name in onze provincie, veel ongevallen plaats op en rond spoorwegovergangen.

In Overijssel werden wij de afgelopen zeven jaar geconfronteerd met maar liefst 244 spoorwegongevallen met totaal 44 doden en 33 ziekenhuisgewonden.

Als u deze cijfers op u laat inwerken, dan moeten wij niet alleen maar hierover onze bezorgdheid tonen, maar ook onze verantwoordelijkheid nemen. En dat doen we!

Niet alleen vandaag maar daar werken we voortdurend aan. Voor u allen zal het blauwe punt een bekend fenomeen zijn. Want verkeersveilig Overijssel: Daar maken we samen een punt van!

Ik zal u kort uit leggen wat de Rail-Safety-Verkeersmarkt is voordat we er zo meteen naar toe gaan.

De verkeersmarkt is speciaal bedoeld voor de jongste middelbare scholieren, de zogenaamde brugklassers. Juist deze groep scholieren wordt in het eerste schooljaar geconfronteerd met een andere, veelal langere, afstand tussen huis en school. Dit kan dan ook de nodige risicos met zich mee brengen, op de weg maar waar we vandaag de nadruk op leggen is de verkeersveiligheid bij spoorovergangen.

Naast een informatiemarkt is ook een klassikaal element opgenomen, namelijk een speciale les die gegeven wordt door Spoorwegpolitie en NS-machinisten. In deze 45 minuten durende les krijgen de scholieren informatie over roekeloos verkeersgedrag op en rond de spoorwegovergangen.

Het Regionaal Orgaan voor de Verkeersveiligheid in Overijssel (het ROVO) heeft met en door haar partners de afgelopen jaren al veel bereikt op het gebied van infrastructuur, handhaving en verkeerseducatie.

Door dubbele asmarkering aan te brengen proberen we op wegen gevaarlijke inhaalmanoeuvres tegen te gaan.

De verschillende maatregelen hebben hun effect bewezen: De rijsnelheden zijn behoorlijk naar beneden gebracht, het aantal snelheidsovertreders daalde met maar liefst 15 procent en het aantal letselslachtoffers nam af met 33 procent!

Op het gebied van verkeerseducatie streven wij naar permanente educatie.

Voor de periode van het 4de tot het 12de levensjaar is op de basisschool redelijk in verkeerseducatie voorzien. We willen nu ook de oudere jongeren bereiken, bijvoorbeeld door het bromfietscertificaat.

Aan al deze schakels van verkeersveiligheid werken wij samen met onze partners!

Het Regionaal Orgaan voor de Verkeersveiligheid in Overijssel, (ROVO), heeft de afgelopen vier jaren gewerkt aan een structurele inbedding van verkeerseducatie in het voortgezet onderwijs. In deze aanpak wordt het initiatief genomen door de gemeente met ondersteuning van het ROVO.

Wij zijn er trots op dat zoveel scholen gevolg hebben gegeven aan de uitnodiging om de leerlingen van de brugklas in de gelegenheid te stellen deze Rail Safety Verkeersmarkt te bezoeken. Niet alleen hier maar ook in Steenwijk en Kampen, volgende week in Raalte in het gemeentehuis.

Voor maar liefst 3.100 leerlingen betekent dit dat zij straks over de vereiste kennis en motivatie beschikken om veilig aan het verkeer te kunnen deelnemen. Want naast de genoemde les, is er ook een kennismarkt ingericht met stands van bijvoorbeeld politie, 3VO, Fietsersbond en Rode Kruis.

Wat hebben we nu voor ogen met dit project?

Uiteraard willen wij zoveel mogelijk verkeersslachtoffers besparen en dan met name onder deze doelgroep: de jonge verkeersdeelnemers. Dit kan alleen als binnen het voortgezet onderwijs Verkeerseducatie voldoende aandacht krijgt.

Ik hoop dat wij met deze manifestatie een eerste aanzet geven om verkeerseducatie ook in het voortgezette onderwijs een vast onderdeel van het pakket te laten zijn.

Voordat we zometeen samen de manifestatie gaan openen wil ik de Spoorwegpolitie, NS-machinisten, de firma Kromstaf en alle standhouders bedanken. Want door de bijdragen van deze participanten kon deze Rail-Safety-Verkeersmarkt tot stand komen!

Ik dank u voor uw aandacht en ik verzoek u thans met mij naar beneden te gaan om daar het spoorwegsignaal in werking te stellen en zo vandaag de Rail Safety Verkeersmarkt voor de eerste groep scholieren van de Van der Capellen Scholengemeenschap te openen.

Het citaat