European Commission

IP/02/1352

Brussel, 23 September 2002

De Europese Unie en Chili ondertekenen een Overeenkomst voor wetenschappelijke en technologische samenwerking

In het kader van hun bevoorrechte betrekkingen en met het oog op een associatieovereenkomst verbinden de EU en Chili zich er vandaag toe om hun inspanningen op wetenschappelijk vlak met elkaar te verbinden. Vandaag hebben de heer Philippe Busquin, Commissaris voor Onderzoek, en mevrouw Soledad Alvear, Chileens minister voor Buitenlandse Zaken, in Brussel een wetenschappelijke en technologische samenwerkingsovereenkomst ondertekend. Mevrouw Mariana Aywlin, Chileens minister voor Onderwijs, nam ook deel aan de plechtigheid. De samenwerking regelt de deelname van onderzoekers aan elkaars onderzoeksprogramma's, gemeenschappelijke onderzoeken, bezoeken en uitwisseling van technische experts, gezamenlijke conferenties en workshops, wetenschappelijke netwerken en opleiding van onderzoekers, uitwisseling en gebruik van elkaars accommodatie en materiaal. De eerste gemeenschappelijke initiatieven zullen draaien rond genoomonderzoek, biotechnologie en gezondheid,
informatietechnologieën, voedselveiligheid, duurzame ontwikkeling en veranderingen van het aardsysteem. Een gezamenlijke stuurgroep zal de uitvoering van de overeenkomst leiden.

"Zowel Europa als Chili erkennen dat het noodzakelijk is dat wetenschap en technologie aan een duurzame economische ontwikkeling en concurrentiekracht bijdragen", verklaarde Europees Commissaris Busquin. "Onderzoek speelt een erg belangrijke rol in de verbetering van de levenskwaliteit en het milieu. Deze internationale samenwerkingsovereenkomst bevordert het vinden van gezamenlijke oplossingen voor wereldwijde problemen. Onze wetenschappelijke en technologische samenwerking met Chili heeft als doel het internationaliseringsproces van de Chileense economie te ondersteunen en het het land gemakkelijker te maken zich om te vormen tot een kenniseconomie. Zo zullen beide landen in de toekomst veel nauwer kunnen samenwerken dan nu het geval is."

Minister Alvear van haar kant merkte op: "Wij beschouwen de overeenkomst als een erkenning van onze inspanningen om een sterk wetenschappelijk en technologisch samenwerkingsverband op te richten dat in staat is in dialoog te treden met haar gelijken in de wereld. Onze samenwerking met de Europese Unie heeft de bedoeling onderzoek en ontwikkeling op het vlak van wetenschap en technologie te bevorderen en efficiënter te laten verlopen.

Op de in Chili gevestigde "Europese Zuidelijke Sterrenwacht" (ESO) na, beperkte de samenwerking met dit land zich tot op vandaag tot ontwikkelingsfondsen. Door de nieuwe samenwerking wordt Chili een medespeler in het 6e Kaderprogramma voor Onderzoek en Technologische ontwikkeling (KP6 2002-2006).

Deze samenwerking gaat echter verder dan het KP6: het draagt bij tot de oprichting van een gemeenschappelijke wetenschappelijke basis en haalt Chileens onderzoek uit zijn isolement door het op te nemen in een mondiaal samenwerkingsverband.

De samenwerking is gebaseerd op wederzijds voordeel, wederzijdse toegang tot programma's en activiteiten van de ander, non-discriminatie, efficiënte bescherming van intellectueel eigendom en rechtvaardige verdeling van intellectuele eigendomsrechten. Het is bedoeld om het wederzijds economisch belang te ondersteunen, de armoede te doen afnemen en een duurzame ontwikkeling te bevorderen. Er bestaat reeds een wetenschappelijke samenwerkingsovereenkomst met Argentinië en er lopen onderhandelingen met Brazilië en Mexico.

In het kader van het KP4 betaalde de Commissie 8 miljoen euro voor de ongeveer 17 contracten voor onderzoeksactiviteiten waaraan Chili deelnam en in het kader van het KP5 12 miljoen euro voor 16 projecten. Met de nieuwe samenwerking zullen deze bedragen beduidend stijgen.

Voor verdere informatie over het Europees beleid van internationale wetenschappelijke samenwerking:

http://europa.eu.int/comm/research/iscp/index_en.html

http://www.cordis.lu/inco2/