Gemeente Laarbeek


Kort nieuws

* Nieuwe straatnaam vastgesteld

* GGD Zuidoost-Brabant start met tweede fase vaccinatiecampagne tegen meningokokken C

* Verplaatsing gezondheidsmappen

* Reconstructie N272 tot 20 december

* Weet wat je te doen staat als het om geweld gaat
Nieuwe straatnaam vastgesteld
Het college van burgemeester en wethouders heeft onlangs een nieuwe straatnaam vastgesteld voor een nieuwe weg.
Het gaat om de parallelweg aan de Beekseweg te Lieshout. Deze weg wordt de toegangsweg naar het nieuwe bedrijventerrein Bavaria en zal binnen enkele maanden gereed zijn.
Voordat de werkzaamheden met betrekking tot de aanleg van de rotonde en de weg van start zijn gegaan heeft er archeologisch onderzoek plaatsgevonden.
De oudste vondsten van het terrein zijn vuurstenen werktuigen en afslagen die bij hun vervaardiging zijn ontstaan. Daarnaast is er een heel speciale vondst gedaan, een gouden Keltische munt. Het gaat om een gouden 'stater'. De munt is afkomstig uit het gebied van de Ambiani, uit Noordwest-Frankrijk. In heel Nederland zijn maar drie andere zogenaamde Ambiani-staters gevonden. De stater is gevonden op de plaats waar de parallelweg wordt aangelegd. Als straatnaam is daarom gekozen voor 'de Stater'.

GGD Zuidoost-Brabant start met tweede fase vaccinatiecampagne tegen meningokokken C
De GGD Zuidoost-Brabant zal op 26 september 2002 alle kinderen in de leeftijd van 6 tot en met 14 jaar in Laarbeek vaccineren tegen meningokokken C. Hiermee start de tweede fase van de grootschalige landelijke inentingscampagne. De inenting vindt vanaf 9.00 uur plaats in De Dreef, De Duivenakker 76. Alle ouders/verzorgers hebben via de GGD persoonlijk een oproep met tijd en plaats voor de inenting ontvangen.

Voor de zomerperiode werd de eerste fase van de meningokokkencampgne door de GGD Zuidoost-Brabant met succes afgerond. In juni werden alle kinderen van 12 maanden tot en met 5 jaar en jongeren van 15 tor en met 18 jaar ingeënt. In totaal werden bijna 60.000 kinderen in de hele regio opgeroepen voor een vaccinatie tegen meningokokken C. Het opkomstpercentage bedroeg gemiddeld 80%. Omdat veel kinderen in de regio reeds gevaccineerd waren, verwacht de GGD Zuidoost-Brabant uiteindelijk een hogere beschermingsgraad. Zoals al gezegd worden nu alle kinderen van 6 tot en met 14 jaar opgeroepen voor een vaccinatie. Dit zijn alle kinderen, geboren op of na 1 juni 1987 en vóór 1 juni 1996. De kinderen geboren na 1 juni 2001 worden sinds september tegen meningokokken groep C gevaccineerd in het Rijksvaccinatieprogramma. De GGD Zuidoost-Brabant voert de vaccinaties uit in samenwerking met Kruiswerk Peelland.

Inenting in juni gemist?
Kinderen van 12 maanden tot en met 5 jaar en de jongeren van 15 tot en met 18 jaar, die in juni zijn opgeroepen, maar hun inenting hebben gemist, kunnen nu alsnog worden gevaccineerd. Hiervoor dienen zij zelf contact op te nemen met de GGD Zuidoost-Brabant voor een afspraak via het telefoonnummer 0492-566290.

Informatie
Nadere informatie over meningokokken C is te vinden op www.vaccinatie.minvws.nl
en www.ggdzob.nl of via de gratis informatielijn 0800-3008051, bereikbaar op elke werkdag van 9.00 tot 21.00 uur. Daarnaast zijn op de vaccinatiedag zelf medewerkers aanwezig om vragen te beantwoorden. Mocht u toch dringende onbeantwoorde vragen hebben, dan kunt u bellen naar 0492-566290.

De GGD vaccinatiecampagne meningokokken C wordt uitgevoerd door GGD Nederland, in opdracht van het ministerie van VWS en in samenwerking met VNG, LVE, LVT, SVM en RIVM.

Terug naar boven

Verplaatsing gezondheidsmappen
Op verzoek van beide partijen, zijn de gezondheidsmappen die voorheen in het Dorpshuis in Lieshout stonden opgesteld, overgebracht naar de openbare bibliotheek in Lieshout. De gezondheidsmappen bevatten informatie over tal van onderwerpen die te maken hebben met ziekte en gezondheid. In het vervolg kunt u deze mappen raadplegen in de bibliotheek in Lieshout. De bibliotheek is geopend op maandag en woensdag van 14.30 tot 17.30 uur, dinsdag van 10.00 tot 12.00 uur en vrijdag van 14.30 tot 20.00 uur. Hier zijn ook folders over diverse onderwerpen aanwezig, die voor u klaar liggen om mee te nemen. Heeft u een concrete vraag over uw gezondheid dan kunt u ook persoonlijk contact opnemen met de Gezondheidswijzer in Beek en Donk, telefoon 0492-450505, e-mail: gzwb@worldonline.nl. De Gezondheidswijzer is geopend op dinsdag, woensdag en donderdag van 13.30 tot 16.00 uur.

Terug naar boven

Reconstructie N272 tot 20 december
Onderhoud aan Beekse dijk en Gemertseweg
De Beeksedijk (N272, Gemert - rotonde N279) krijgt een nieuwe asfaltverharding. De huidige fietspaden vervallen, daarvoor komt aan de noordzijde een fietspad geschikt voor tweerichtingsverkeer. Dit is veiliger voor de fietsers. Ook de rotonde bij de randweg Gemert (Zuidom) wordt gereconstrueerd. Verder zal een bodemsanering plaatsvinden bij de Peeleindseweg.

De provincie heeft dit werk aanbesteed, de aannemer begint op 16 september 2002. Daarvoor is het nodig dat de Peeleindseweg wordt afgesloten. Het nieuwe fietspad zal tijdelijk dienen als noodrijbaan voor het autoverkeer; gedurende deze tijd zal het zuidelijke fietspad in twee richtingen worden gebruikt.

Ook aan de Gemertseweg (rotonde N279 - brug Beek en Donk) zal onderhoud plaatsvinden. De rijbaan en de fietspad krijgen nieuw asfalt. Dit gebeurt in twee fasen: eerst het weggedeelte oostelijk van het tuincentrum, dan het westelijk stuk. Het verkeer zal via het noorden worden omgeleid (N279, rotonde Bemmer en kanaaldijk).

De totale werkzaamheden duren ongeveer tot 20 december 2002, onvoorziene omstandigheden voorbehouden.

Dit bericht wordt uitgegeven door de provincie Noord-Brabant.

Terug naar boven

Weet wat je te doen staat als het om geweld gaat. Regelmatig worden we geïnformeerd over 'zinloos geweld', geweld op straat. Een verkeerde blik, een niet bedoelde aanraking of een ruzie; helaas blijken ze regelmatig tot straatgeweld te leiden. ''Straatgeweld valt niet te accepteren, maar het komt voor. En elke keer dat het gebeurt, is een keer teveel.''

Zo begint ook de folder 'Weet wat je te doen staat als het om geweld gaat'. De folder is onderdeel van de overheidscampagne tegen straatgeweld. De campagne is bedoeld om duidelijk te maken dat iedereen die getuige is van straatgeweld iets kan doen. Want de weg van de minste weerstand, geen aandacht besteden aan straatgeweld en aan het slachtoffer, wordt nog maar al te vaak bewandeld. De praktische tips lijken voor de hand liggend, maar toeschouwers van geweld zijn vaak geschokt, bang of in verwarring en zeggen veel te hebben aan duidelijke aanwijzingen.

Wat kunt u doen?
Hoe help je een slachtoffer van geweld, zonder jezelf in gevaar te brengen?

- Bel het alarmnummer 1-1-2 / haal versterking.
- Onthoud de kenmerken van de dader.

- Laat het slachtoffer niet alleen.

- Verleen eerste hulp.

- Vertel de politie wat je gezien hebt.

Daarnaast geeft de campagne concrete voorbeelden voor het onthouden van de kenmerken van de dader:

- Geslacht (man of vrouw).

- Huidskleur (blank of getint).

- Leeftijd (vergelijk de dader met iemand die je kent).
- Postuur (atletisch, dik of mager ).

- Lengte (wat is het verschil met je eigen lengte?).
- Gezicht (een rond of lang gezicht? brede mond?).
- Beharing (snor of baard? kleur haar? kapsel?).
- Opvallend (bril, flaporen, littekens, tattoos?).
- Kleding (type kleding, kleuren, stof, leer?).
- Extra (noteer de kenmerken, bijvoorbeeld in je mobieltje).
In het gemeentehuis aan de Koppelstraat 37 in Beek en Donk kunt u terecht voor het ophalen van een brochure en freecards. Voor meer informatie kunt u ook terecht op de website van de Stichting Meld Geweld, www.meldgeweld.nl en op telefoonnummer 010-4253177.

Lokale ondersteuning overheidscampagne door Laarbeekse instellingen en verenigingen.
'Weet wat je te doen staat als het over geweld gaat'. Onlangs heeft de gemeente een groot aantal lokale instellingen en verenigingen aangeschreven met betrekking tot deze overheidscampagne. Iedere gelegenheid waar mensen samenkomen, is een goede gelegenheid om de campagne nog eens onder de aandacht te brengen. Het doel van de campagne is om aan iedereen duidelijk te maken wat men wel en juist niet moet doen wanneer men getuige is van geweld op straat. Mogelijk is niet iedereen die zich bij deze campagne aan wil sluiten, door ons bereikt. Indien ook uw instelling of vereniging zich aan wil sluiten, dan kunt u terecht bij de Stichting Meld Geweld, www.meldgeweld.nl, telefoonnummer 010-4253177, fax 010-4769594 en per post op Postbus 19019, 3001 BA Rotterdam. Op de internetsite treft u onder het kopje 'downloads' informatie aan over het actiemateriaal. Ook vindt u op de site een formulier voor het bestellen van dit materiaal. Verder zijn er ook gratis advertenties, posters, brochures en freecards beschikbaar. Deze kunt u bestellen via faxnummer 013-5953563 (aantallen vermelden).

Terug naar boven

---