Korps: Limburg-Zuid, plaats: Maastricht, 23-09-2002
Persberichten district Heerlen en Kerkrade (HP14.05) Maandag 23 september 2002

Landgraaf, rijden onder invloed:
Een 36 jarige inwoner van Kerkrade is zondagavond 22 september 2002 door de politie bekeurd wegens het rijden onder invloed in een personenauto. Hij ramde met zijn auto een gevel van een woonhuis. De automobilist reed omstreeks 19.00 uur in zijn auto over de N299, waar hij de afslag Landgraaf nam. Bij het naderen van de kruising remde de automobilist zijn auto af maar schoof rechtdoor de kruising over, vermoedelijk omdat de automobilist een te hoge snelheid had. Aan de andere zijde van de kruising reed de automobilist tegen de gevel van een aldaar gelegen woonhuis.
De gewaarschuwde politie bemerkte dat de automobilist alcohol gedronken had, welk alcoholgebruik bevestigd werd door een alcoholblaastest. Aan het politiebureau gaf zijn ademanalyse een alcoholpromillage aan van 1.3 promille. Tegen de inwoner van Kerkrade is proces-verbaal opgemaakt. Na verhoor kon hij huiswaarts met een rijverbod van 6 uur in zijn bezit.

Wijlre, ernstig gewond bij verkeersongeval:
Twee passagiers van een bromfiets zijn zondagavond 22 september 2002 bij een aanrijding met een personenauto op de Valkenburgerweg te Wijlre gewond geraakt.
Een 17 jarige bestuurder van een bromfiets met achterop een 16 jarige passagiere uit Klimmen reed omstreeks 22.20 uur over de Valkenburgerweg te Wijlre, vermoedelijk komende vanuit de Engeweg. Ter hoogte van de Engeweg werd de bromfiets frontaal aangereden door een automobilist die bezig was met een inhaalmanoeuvre. Door de kracht van de aanrijding werd de bestuurder van de bromfiets door de lucht geslingerd en na te zijn gevallen bleef bij buiten bewustzijn en ernstig gewond op het wegdek liggen. Ook de passagiere werd van de bromfiets geworpen. Zij raakte slechts licht gewond. Twee ambulances brachten de gewonden na ziekenhuizen in Heerlen en Maastricht. De bestuurder werd ter observatie opgenomen op de afdeling Intensieve zorg. Beide voertuigen werden door de aanrijding zwaar beschadigd en moesten door een bergingsauto worden opgehaald. De brandweer van Gulpen moest het wegdek reinigen. De Valkenburgerweg werd gedurende een uur voor alle verkeer afgesloten. De afdeling verkeer van de politie stelt nog een onderzoek in naar de juiste toedracht van het verkeersongeval.

Kerkrade, rijden onder invloed:
Een 39 jarige automobilist uit Kerkrade is maandagmorgen 23 september 2002 door de politie bekeurd wegens het rijden onder invloed. Op de Prof. Cobbenhagenstraat controleerde de bemanning van een politieauto de automobilist. Bij het eerste contact met deze bestuurder bleek hij naar het gebruik van alcohol te ruiken, welk alcoholgebruik nog eens bevestigd werd door een alcoholblaastest. Aan het politiebureau gaf de ademanalyse een uitslag tussen 0.9 en 1.0 promille. Na het opmaken van proces-verbaal en verhoor kon de inwoner van Kerkrade met een rijverbod van 3 uur huiswaarts.

Kerkrade, kruisbeeld vernield:
In het voorbije weekeinde, vermoedelijk zaterdagavond 21 september 2002, is op de Hammolenweg te Kerkrade een kruisbeeld vernield. Een wandelaar trof zondagmorgen een Christusbeeld in drie stukken op de grond aan welke afkomstig was van een aldaar op de kruising Hammolen/Vauputsweg staand kruisbeeld. De wandelaar bracht het beeld naar het politiebureau. Wie verantwoordelijk is geweest voor de vernieling is niet bekend. Het beeld zal aan de gemeente ter beschikking worden gesteld.

Landgraaf, mishandeling:
Een 21 jarige automobilist uit landgraaf is zondagavond 22 september 2002 op de Veeweg te Landgraaf mishandeld door twee jongeren. Ten gevolge van een vuistslag liep hij een fikse kneuzing in zijn gezicht op.
De automobilist reed zondagavond omstreeks 21.30 uur vanaf een frituur aan de Veeweg weg. Kort daarna sprong op de Veeweg een jongen voor de auto van de automobilist waardoor deze een noodstop moest maken om een aanrijding te voorkomen. De automobilist stapte daarna uit en riep de jeugdige ter verantwoording. Het enige dat hij kreeg was een hevig verbaal antwoord en een paar klappen van een van beide jongens. Een tweede jongen sloeg ook toe. Hij verkocht de automobilist een fikse vuistslag in zijn gezicht waardoor de automobilist even versuft raakte. Deze reed daarna weg en meldde het voorval kort daarna aan de politie. Bekend met het kenteken van de auto zal de politie een verder onderzoek in stellen. De automobilist liep een fikse kneuzing in zijn gezicht op.

HEERLEN

Heerlen: Bromfietser breekt been
Op zondag 22 september is een 16-jarige jongeman uit Heerlen met zijn bromfiets in de Palestinastraat in Heerlen tegen een personenauto aangereden. Als gevolg van de klap werd de jongeman van zijn bromfiets gelanceerd en belandde uiteindelijk in de achterruit van een geparkeerd staande auto. Hierbij liep het slachtoffer een beenbreuk op, waarvoor hij naar het ziekenhuis werd overgebracht. Het ongeluk ontstond toen de bestuurder van de personenauto zijn auto de oprit wilde insturen van een woning aan de Palestinastraat en daarbij geen voorrang verleende aan de bromfietser.

Heerlen: Woninginbraak
Bij een inbraak in een woning aan de Elandstraat te Heerlen werd in de nacht van zondag op maandag de huiskamer grondig doorzocht. De bewoner van het pand bemerkte de inbraak toen hij vroeg op weg was naar het toilet. Naast diverse gebruiksvoorwerpen, waaronder een TV en een videorecorder, bleek een aanzienlijk geldbedrag te zijn meegenomen. Het ging om de dagopbrengst van het afgelopen weekend uit een interieurzaak.
De politie stelt nader onderzoek in.

Sittard & Heerlen: Diverse aanhoudingen bezit van hard drugs Bij een verdovende middelen controle, uitgevoerd door de groep Grensoverschrijdende Criminaliteit van de Koninklijke Marechaussee gestationeerd bij de politie in het district Heerlen, in een woning aan de Anjelierstraat te Sittard werd door de politie op zondagavond 22 september 2002 ruim 150 gram heroïne en cocaïne aangetroffen, alsmede een kleine hoeveelheid softdrugs en twee patronen. Kort van te voren was een aantal personen in Heerlen aangehouden op verdenking van handel in en het in bezit hebben van verdovende middelen. De aangehouden personen, die o.a. afkomstig zijn vanuit Geleen en Heerlen, werden na hun aanhouding overgebracht naar het politiebureau te Heerlen, alwaar zij vervolgens in verzekering zijn gesteld.