---

Ministerie van Defensie



---

foto: Vertrek F-16 detachement Kirgizië (Hennie Keeris)

Staatssecretaris zwaait F-16 detachement uit

23-09-2002

Vanaf de vliegbasis Eindhoven is vandaag (21 september) het detachement van de luchtmacht dat met F-16s en een KDC-10 tanker gaat deelnemen aan Enduring Freedom, vertrokken. Bij het afscheid in Eindhoven was staatssecretaris Cees van der Knaap van Defensie aanwezig, die de mannen en vrouwen meegaf dat de Nederlandse regering vertrouwen heeft in het welslagen van de missie. Het ga u goed, ik wens u veel succes, wijsheid en sterkte. En boven alles een behouden thuiskomst.. Na de ceremonie vertrok de hoofdmacht van het gezamenlijk Nederlands-Noors-Deense detachement naar de vliegbasis Manas in Kirgizië.

Uiteindelijk zal het detachement op de basis Manas bestaan uit zo'n 440 militairen uit Nederland, Noorwegen en Denemarken. Ieder land stationeert zes F-16 toestellen in Kirgizië. De eerste negen toestellen, waaronder drie Nederlandse, vertrekken donderdag vanaf de vliegbasis Volkel. Op 7 oktober volgt de tweede groep van negen F-16s. Naast de F-16s wordt ook een Nederlandse KDC-10 tanker op de vliegbasis Manas gestationeerd. Dit toestel zal de 18 F-16s van het detachement niet alleen bijtanken in de lucht, maar ook de lifeline naar Nederland onderhouden.

De taak van de F-16s wordt het verlenen van luchtsteun. Over deze taak zei staatssecretaris Van der Knaap het volgende. Als de situatie daar om vraagt, gaat u zo mogelijk dag en nacht luchtsteun verlenen aan grondtroepen in Afghanistan. Deze steun is van een andere orde dan in de Kosovo-operatie waarbij het merendeel van de missies werden uitgevoerd tegen statische, strategische doelen. In de operatie Enduring Freedom gaat het om ondersteuning van de aldaar aanwezige special forces van de internationale coalitie en zo mogelijk inzet tegen bewegelijke, tactische doelen. Bovendien kunt u, zoals gezegd, in bijzondere situaties ingezet worden voor steunverlening aan ISAF-militairen in en rond Kaboel. Een gecompliceerd takenpakket dus, maar dat is u wel toevertrouwd. De Koninklijke luchtmacht heeft immers tijdens de Kosovo-luchtacties in 1999 bewezen in moeilijke omstandigheden goed te kunnen opereren. (foto: Hennie Keeris)

Gerelateerde pagina's

* Toespraak vertrek F-16 detachement Kirgizië
* Afghanistan/Strijd tegen het terrorisme