Politiebond ACP

Onderzoek gebruik pepperspray

Leusden, 19 september 2002.

In enkele korpsen loopt al enige tijd een onderzoek naar het gebruik van pepperspray. Het onderzoek vindt plaats in opdracht van de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en is bedoeld om na te gaan of de praktijk overeenstemt met de verwachting en eventueel reden geeft om randvoorwaarden voor het gebruik door alle politiekorpsen bij te stellen. Dit onderzoek wordt door de politiebonden (ACP, NPB, ANPV en VMHP) ondersteund.

Het registratieformulier bevat veel onderwerpen en op de persoon herleidbare gegevens. Zolang deze alleen voor het doel van het onderzoek of als sturingsinformatie voor de politieorganisatie worden gebruikt is dat in onze ogen legitiem. De ambtenaar kan echter ook, door onjuist handelen, in de positie komen als verdachte in de zin van het wetboek van Strafvordering. Het onderzoeksformulier, door hem/haar ingevuld, kan zijn/haar positie als verdachte onbedoeld schaden. Op het voorstel van de politiebonden om dat te vermijden is door de minister niet adequaat gereageerd.

Om die reden adviseren de ACP, NPB, ANPV en VMHP hun leden in de proefgebieden om het invullen van die formulieren achterwege te laten indien zij van oordeel zijn dat hun positie als (mogelijke) verdachte kan worden geschaad. Dit advies geldt tot het moment dat de minister alsnog adequate maatregelen neemt. Dit advies betekent niet dat de ACP, NPB, ANPV en VMHP van oordeel zijn dat politieambtenaren bij het gebruik van wapens de geldende voorschriften met een korreltje zout kunnen nemen, integendeel zelfs.