ONRI-voorzitter Campen: "Integriteit, transparantie en kennis als alternatief voor meer regelgeving en toezicht"

23 september - ONRI, de brancheorganisatie voor advies- en ingenieursbureaus, vierde op 19 september het 85-jarig bestaan. Tijdens de speech ging voorzitter Renko Campen in op de actuele discussie rond aanbesteding.

ONRI vindt dat er alles aan gedaan moet worden om de integriteit en transparantie bij de advisering te optimaliseren. Het gaat daarbij - volgens ONRI-voorzitter Renko G. Campen - niet alleen om voorkomen van fraude, corruptie en zwart geld, maar vooral om een werkwijze en een mentaliteit die gericht zijn op 'een zindelijke, zinnige en transparante wijze van aanbesteding'. Campen zei dat tijdens een feestelijke bijeenkomst op 19 september in Den Haag ter gelegenheid van het 85-jarig bestaan van ONRI.

De brancheorganisatie ONRI heeft sinds haar oprichting in 1917 onafhankelijkheid en integriteit als sleutelbegrippen gehanteerd. Onafhankelijke ingenieurs verenigden zich toen in de Orde van Nederlandse Raadgevende Ingenieurs. Nu is ONRI een organisatie waar advies- en ingenieursbureaus lid van zijn. 'De integriteit bestaat heden ten dage nog steeds: de ONRI-adviseurs en -ingenieurs brengen nog steeds hun adviezen en kennis in op integere basis, zowel in het kleine advies om de hoek als in contractvormen zoals turnkey en design, build operate, finance, transfer', aldus Campen die daarmee reageerde op de parlementaire enquête bouwnijverheid. Hij pleitte in dat verband voor een heldere en transparante risicoverdeling en een marge die toestaat investeringen te plegen, te innoveren en risico te dragen. Ook een projectmanagement en uitvoering die de hoogste toets van kwaliteit en doelmatigheid kunnen doorstaan zal kunnen bijdragen aan een versterking in de relatie opdrachtgever-opdrachtnemer. ONRI-wimpel
Ter gelegenheid van het lustrum van ONRI reikte namens ONRI Jacqueline Aloisi de Larderel (directeur Technology, Industry and Economics van de UNEP) de ONRI-wimpel uit aan prominent ONRI-lid dr. ir. Ike van der Putte, directeur van RPS BKH Adviesbureau in Delft. Hij kreeg de prijs voor zijn grote verdienste bij het vormgeven aan en het uitdragen van het werk van advies- en ingenieursbureaus en met name voor zijn internationaal ijveren voor duurzame ontwikkeling.