Politie Midden- en West Brabant

Persberichten district Breda

Datum: 23/9/2002
Auteur: Willem van Hooijdonk

Politie houdt inbreker aan

BREDA: De politie van het district Breda heeft vanmorgen een 30-jarige Bredanaar in zijn woning aangehouden. De man wordt met een nog onbekende mededader verdacht van een poging tot inbraak in een winkel op de Dreef in Breda. Na deze inbraak waren de twee daders gevlucht op een scooter. Zij kwamen daarmee in aanrijding met een andere scooter en renden weg zonder zich om het gewonde slachtoffer te bekommeren. Deze incidenten vonden gisteravond omstreeks 21.15 uur plaats. De verdachte is in verzekering gesteld. Het onderzoek naar de mededader loopt nog.

Gisteravond kreeg de politie omstreeks 21.10 uur een melding dat twee mannen aan het inbreken waren in een winkel op de Dreef te Breda. De mannen hadden als vervoermiddel een scooter. De bestuurder bleef op de scooter zitten terwijl de bijrijder kennelijk probeerde de toegangsdeur te forceren. De daders gingen er van door op het moment dat zij over de Dreef een politieauto zagen naderen. Zij reden voorbij de politieauto die uit tegengestelde richting naderde. De politieman aan de bestuurderskant opende zijn linkervoorportier waarmee hij de passerende scooter raakte. De bestuurder van de scooter werd uit balans gebracht, maar slaagde erin verder te rijden. Enkele ogenblikken later kregen zij de melding dat de bedoelde scooterbestuurder op de Heuvelstraat in aanrijding was gekomen met een andere scooter. De bestuurder van deze scooter, een 22-jarige Bredanaar raakte gewond en werd met hoofdletsel overgebracht naar een ziekenhuis in Breda. De twee daders hebben aan de andere scooter geen voorrang verleend. Zij lieten hun scooter ter plaatse achter en renden weg, zonder zich om het slachtoffer te bekommeren. De politie heeft vanmorgen een 30-jarige Bredanaar aangehouden die ervan wordt verdacht de scooter bestuurd te hebben. Hij was herkend door één van de betrokken politieagenten.
Het is een verdachte die al eerder met de politie in aanraking is geweest en bij de bedoelde politieman ambtshalve bekend is. De verdachte is vanmiddag door een hulpofficier van Justitie in verzekering gesteld. Het onderzoek naar zijn mededader loopt nog.

Valse aangifte

BREDA: In aansluiting op het persbericht d.d. 22 september 2002 over een aanhouding voor bedreiging en ontvoering het navolgende:

Het 18-jarige slachtoffer heeft inmiddels toegegeven dat hij een valse aangifte gedaan heeft. Er is geen sprake geweest van een bedreiging met een vuurwapen, ook is hij niet in een kofferbak gestopt. Bij de politie ontstonden twijfels na de verhoren van de verdachten en tegenstrijdigheden in de verklaring van het slachtoffer. In overleg met de Officier van Justitie zijn de twee verdachten, die in verzekering zaten, onmiddellijk in vrijheid gesteld. Verdachten en aangever zijn bekenden van elkaar. Ze kregen problemen met elkaar omdat de twee mannen die als verdachten werden aangehouden de aangever verdachten van de diefstal van een bromfiets.

Auto-inbrekers aangehouden

BREDA: Zaterdagmorgen 21 september jl. omstreeks 11.00 uur heeft de politie op aanwijzing van getuigen een 40-jarige vrouw en een 30-jarige man op de Oude Terheijdenseweg te Breda (achterzijde station) aangehouden op de verdenking van auto-inbraken. De verdachten zijn in verzekering gesteld. Zij worden morgen voorgeleid aan de Rechter-commissaris en gaan in snelrecht.

De verdachten waren door getuigen opgemerkt toen zij zich verdacht ophielden tussen de auto's. Op het parkeerterrein werden twee auto's aangetroffen waarin was ingebroken. Men had van beide auto's een ruitje ingeslagen. Bij de mannelijke verdachte trof de politie in de rechterjaszak een zonnebril aan afkomstig van één van deze auto's.

BREDA: Ook zondagmiddag 22 september jl. heeft de politie een 21-jarige Bredanaar aangehouden ter zake auto-inbraak. De eigenaresse van een BMW zag dat op de Markendaalseweg een vreemde man in haar auto zat. De politie heeft op haar aanwijzing de man die zich nog op de Markendaalseweg bevond aangehouden. In zijn kleding had hij een map met autopapieren afkomstig uit de geparkeerde auto. Hij had om toegang tot de auto te verkrijgen een ruit van het linkervoorportier verbroken was. Hij is gisteravond na verhoor in vrijheid gesteld.

Vernielingen aan lantaarnpalen

ETTEN-LEUR: Zondagavond meldde een getuige zich bij de politie dat hij had gezien hoe twee jongens bezig waren met het vernielen van de pas geplaatste lichtmasten langs de Grauwe Polder te Etten-Leur. Ter plaatse bleek een paal al helemaal omgegooid te zijn, diverse palen stonden al behoorlijk scheef.

Ter plaatse werd geconstateerd dat de daders, twee knapen van respectievelijk 16 en 17 jaar oud, nog bezig waren met de vernieling. Bij het zien van de politie vluchtten zij weg en zij konden na een korte achtervolging te voet in de omgeving worden aangehouden. De politie werd hierbij geassisteerd door de melder. Beiden knapen zijn na verhoor met een HALT-verwijzing de deur weer uitgegaan. De betreffende melder heeft inmiddels van de politie een attentie ontvangen als dank voor zijn hulp en inzet.

Schapen gebeten door loslopende honden

ETTEN-LEUR: Donderdagavond, 19 september 2002, omstreeks 19.30 uur zijn er een 15-tal schapen gebeten door een tweetal loslopende honden, Mechelse herders. Dit vond plaats in het weiland waar de beesten liepen, gelegen op de hoek van de Klappenberg en het Schuitvaartjaagpad in het buitengebied van Etten-Leur. In het betreffende weiland liepen in totaal zo'n 150 schapen, waarvan er dus 15 werden gebeten. Ten tijde van het voorval landde er juist een hetelucht ballon in de omgeving wat voor nogal wat publieke belangstelling zorgde. Hierdoor zijn er diverse getuigen van het gebeurde. De eigenaar van deze honden is niet bekend. Mogelijk dat hij of zij zich kan melden om de schade via verzekering af te werken.

Golf van auto-inbraken in Standdaarbuiten

STANDDAARBUITEN: In de nacht van zondag 22 op maandag 23 september is er een inbraken golf geweest in personenauto's te Standdaarbuiten. Er werd bij ongeveer 15 auto's ingebroken door het inslaan van een ruit, het open breken van het portier of vernielen van het slot. Uit de auto's werd vaak geluidsapparatuur gestolen en zelfs hoedenplanken met geluidsboxen werden niet ontzien. Diverse cd's werden eveneens meegenomen alsmede uit een auto een jas en een trui.

Ook in Zevenbergen werd ingebroken in een personenauto aan de Kerkstraat. Het slot van deze auto werd ontgrendeld waarna men in de auto kon komen. Uit de auto werd een complete sporttas met kleding meegenomen en een portefeuille. Later werd de portefeuille in de omgeving van de auto gevonden en bij aangever afgegeven. De sporttas met kleding wordt nog vermist. Daarnaast nog 16 cd's.

Vernieling aan auto

ZEVENBERGEN: Is vandaag aangifte gedaan van vernieling personenauto, welke geparkeerd stond aan de Vogelwikkestraat te Zevenbergen. Met een scherp voorwerp heeft men krassen gezet op de motorkap van de auto, zodat de auto opnieuw gespoten moet worden.

Aanrijding met vrachtauto

MOERDIJK: Vond op zondag 22 september een verkeersongeval plaats tussen een personenauto en een vrachtauto op de Steenweg te Moerdijk. De bestuurder van de personenauto had vermoedelijk een te hoge snelheid en kwam in de bocht tegen de vrachtauto. De personenauto werd daarbij geheel vernield en de bestuurder kwam met de schrik vrij.