Gemeente Breda

23-09-2002

Herinrichting Groenstraat Prinsenbeek
Het college heeft een uitvoeringskrediet beschikbaar gesteld voor de herinrichting van de Groenstraat in Prinsenbeek. In vier fasen krijgt de straat een flinke opknapbeurt. Nog dit jaar start de gemeente met het uitvoeren van noodreparaties en het aanpassen van het riool. In 2003 wordt na een inspraaktraject gestart met de werkelijke herinrichting. Het werk wordt in 2004 afgerond.

De Groenstraat in Prinsenbeek wordt veelvuldig gebruikt door middelbare scholieren. Op dit moment is er geen aparte fietsvoorziening. Bovendien sluit de Groenstraat aan op de voorbeeld fietsroute Breda Etten Leur. Deze fietsroute heeft een hoog kwaliteitsniveau. De fietsstroken aan de Groenstraat moeten hierop afgestemd worden.
Het gedeelte van de Groenstraat in het centrum is al heringericht. De herinrichting van het gedeelte tussen de Middenweg en de spoorwegovergang is een aantal jaren uitgesteld in verband met de grootschalige bouwactiviteiten langs de Groenstraat. Inmiddels is het bouwplan Princenbosch afgerond en een tweede bouwactiviteit op het terrein van de voormalige garage Luiken is in volle gang. Deze bouwwerkzaamheden worden eind 2003 afgerond.
Gelet op deze bouwactiviteiten is besloten de herinrichting in fasen uit te voeren. De Groenstraat wordt opgeknipt in drie gedeelten. In het eerste gedeelte van de spoorwegovergang tot de inrit Princenbosch huisnummer 94 worden in oktober 2002 noodreparaties uitgevoerd (fase
1). In het tweede deelgebied, van de inrit Princenbosch tot aan huisnummer 87, worden in november 2002 het riool aangepast en de straat binnen het bestaande profiel herstraat (fase 2).

Inspraak
Fase 3 wordt vooraf gegaan door een inspraaktraject. Belanghebbenden krijgen de gelegenheid zich uit te spreken over de nieuwe inrichting. Uitgangspunt bij de herinrichting is een sober en doelmatig ontwerp. Na de inspraak wordt in februari 2003 gestart met de herinrichting van het gedeelte van de Groenstraat van huisnummer 87 tot aan de Middellaan/Vianendreef (fase 3). Als dan de bouwwerkzaamheden bij Luiken afgerond zijn wordt begin 2004 het gedeelte van de spoorwegovergang tot aan huisnummer 87 volgens het gekozen ontwerp ingericht (fase 4).
Voor de totale herinrichting heeft het college een bedrag van e 526.000 beschikbaar gesteld.

Breda, 23 september 2002