Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Persbericht 02/120

Ministerie van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid Directie
Communicatie

23 september 2002

Nr. 02/120

Export Nederlandse uitkeringen naar 47 landen

Staatssecretaris Rutte van Sociale Zaken en Werkgelegenheid zet de export van Nederlandse uitkeringen voort naar 20 landen waarmee de onderhandelingen over een verdrag met afspraken over controle in een vergevorderd stadium zijn. Met 27 andere landen is al wel een verdrag ondertekend, waardoor de export van Nederlandse uitkeringen naar die landen is zeker gesteld. Dit staat in een brief van staatssecretaris Rutte aan de Tweede Kamer.

Op 1 januari 2003 eindigt de overgangstermijn van de Wet beperking export uitkeringen. Vanaf die datum kan alleen een Nederlandse uitkering in het buitenland worden ontvangen als met dat land een verdrag is gesloten met afspraken over controle op de verstrekking van uitkeringen. Het basisbedrag van de AOW wordt wel zonder meer in het buitenland uitbetaald.

Met 27 landen is inmiddels een verdrag ondertekend. Met 20 andere landen is wel overeenstemming bereikt over de controle op het recht op een uitkering, maar is het verdrag nog niet ondertekend. Rutte deelt nu mee dat als het niet lukt de ondertekening voor het einde van het jaar te laten plaatsvinden, de export van de uitkeringen per 1 januari 2003 toch wordt voortgezet. Voorwaarde is wel dat de betrokken landen ermee instemmen in het verdrag een voorziening op te nemen die de mogelijkheid openlaat het zogenaamde woonlandbeginsel in te voeren. Het voornemen voor het woonlandbeginsel (waarbij het bedrag aan kinderbijslag wordt teruggebracht tot 10 procent van het bedrag in Nederland) is opgenomen in het Strategisch Akkoord. Rutte schrijft in zijn brief dat de uitwerking van dit voornemen nog zorgvuldige bestudering vereist. Dit laat onverlet dat onverminderd voortgang wordt gemaakt met het afsluiten van verdragen met afspraken over controle.

Het gaat om de landen Andorra, Argentinië, Bolivia, Bulgarije, Costa Rica, Ecuador, Egypte, Estland, FYROM (Macedonië), Hongkong, Jordanië, Letland, Litouwen, Mexico, Panama, Paraguay, Polen, Thailand, Tunesië en Uruguay.

De 27 landen met wie al wel een verdrag is ondertekend zijn: Chili, Kroatië, Turkije, Indonesië, Slovenië, Kaapverdië, Nieuw-Zeeland, Aruba, Filippijnen, Zuid-Afrika, Nederlandse Antillen, Hongarije, Slowakije, Tsjechische Republiek, Canada, Australië, Israël, Suriname, Verenigde Staten, Malta, Roemenië, Monaco, Québec, Brazilië, Marokko, Zuid-Korea, Cyprus.

In de landen van de Europese Unie worden Nederlandse uitkeringen zonder meer uitbetaald.


---

De volgende Officiële publicatie(s) zijn gerelateerd aan bovenstaande persbericht:
PDF publicatie Brief van staatssecretaris Rutte over de Wet beperking export uitkeringen