Raad voor Financiële Verhoudingen

Datum laatste wijziging: 23 september 2002

1. De publicatie over 'Mythes en misverstanden inde financiële verhoudingen is uit. In zijn inleiding op de najaarbijeenkomst voor de contactgroep gemeentefinanciën van de FAMO op 20 september jl. heeft de secretaris van de Rfv, drs. M.P.H. van Haeften het rapport gepresenteerd.

In zijn toespraak legt hij ook een link met actuele discussies op het terrein van de financiële verhoudingen zoals het afschaffen de OZB op woningen. De inleiding is vanaf deze site te downloaden onder het kopje Publicaties.

De afgelopen vijf jaar is de Raad bij verschillende gelegenheden gestuit op bepaalde mythes dan wel misverstanden over het systeem en de werking van de financiële verhoudingswet 1997. Hoewel de principes en uitgangspunten helder zijn, lijkt de uitwerking qua systematiek en regelgeving vaak niet eenvoudig. De Raad sloot niet uit dat bepaalde als mythes of misverstanden dan wel meningen over onvolkomenheden wel degelijk een bestaansgrond hebben. De Raad wilde daarom weten, welke mythes en misverstanden er (nog) bestaan over het huidige verdeelsysteem. Hij heeft daartoe een onderzoek laten uitvoeren het bureau Aarts, De Jong, Wilms, Goudriaan Public Economics bv (APE). Over het Rapport van APE geeft de Raad zijn visie in deze publicatie. Het rapport van APE maakt integraal onderdeel uit van deze publicatie. De publicatie is binnenkort vanaf deze site te downloaden.

Er komt ook nog een publiekvriendelijke folder naar aanleiding van dit onderwerp.


2. Het advies van de Raad over de Periodiek Onderhoudsraporten provinciefonds en gemeentefonds verschijnt binnenkort op deze site.


3. De volgende vergadering van de Rfv is op 10 oktober 2002. Op de
- Het onderzoek kosten gemeentelijke herindeling (voortgang);
- Het strategisch akkoord;

- Afschaffen OZB - woningen;

- Grenzen aan de verfijning van het verdeelstelsel;
- Aansprakelijkheid decentrale overheden.

4. Binnenkort verschijnt het advies van de Raad voor het openbaar bestuur (Rob): 'Presteren door leren' over benchmarking in het openbaar bestuur waaraan ook de Raad voor de financiële verhoudingen ook een bijdrage heeft geleverd. Het advies zal ook vanaf deze site zijn te raadplegen.


5. Recent verschenen publicaties / adviezen:
- Jaarrapport 2002

- advies interim-besluit doeluitkering bestrijding van rampen en zware ongevallen (IBdur)

- overheveling Integratie-uitkering Verdi
- verdeling van de gelden voor provinciale en regionale omroep