SARA


Foto's van de voorbereidingen voor de iGrid2002 conferentie

18 september 2002

SARA levert expertise en faciliteiten voor iGrid2002

Amsterdam, 18 september 2002 - Van 23 tot en met 26 september 2002 wordt de derde iGrid2002-conferentie gehouden op het Wetenschap & Technologie Centrum Watergraafsmeer (WTCW) te Amsterdam. Tijdens de conferentie presenteert iGrid, het tweejaarlijkse internationale Grid-event, de laatste ontwikkelingen op het gebied van e-science, grid en virtual laboratory applications die mogelijk worden gemaakt met behulp van high-performance global networks. SARA Reken- en Netwerkdiensten, gevestigd op het WTCW, stelt als mede-organisator aan de iGrid2002-conferentie supercomputers, virtual reality en andere faciliteiten, alsmede expertise op het gebied van netwerken ter beschikking voor de demonstraties die tijdens de conferentie zullen worden gegeven door internationale wetenschappelijke samenwerkingsverbanden.

iGrid concentreert zich op het visualiseren van wat Grid kan betekenen. Met Virtual Laboratory-technologieën en netwerktechnologie met een bandbreedte van meer dan 20 Gbits/sec kunnen nieuwe gedistribueerde, wetenschappelijke applicaties worden gedemonstreerd. Driedimensionale visualisaties laten de bezoekers de kracht zien en voelen van applicaties die gebruikmaken van de meest recente reken- en netwerkmogelijkheden.

SARA neemt voor de derde keer deel aan de iGrid-conferentie. Eerdere conferenties hebben plaatsgevonden in de Verenigde Staten (1998) en in Japan (2000). Vanwege de geavanceerde infrastructuur en de bij SARA aanwezige expertise op het gebied van supercomputers, breedbandnetwerken en virtual reality is ervoor gekozen iGrid2002 in de Amsterdamse Watergraafsmeer te houden.

SARA's bijdrage aan iGrid2002 bestaat uit het beschikbaar stellen van rekencapaciteit ten behoeve van het wereldwijde Grid. Hiervoor wordt gebruikgemaakt van grote computersystemen, zoals de nationale supercomputer, de SGI Origin3800 (Teras), een IBM Itanium-cluster en een Beowulf-cluster bestaande uit 168 pc's van de Universiteit van Amsterdam. SARA levert ondersteuning bij het gebruik van de systemen.

Voor de visualisatie van Grid-toepassingen wordt gedurende de gehele conferentie SARA's zeer geavanceerde virtual reality-faciliteit, de CAVE(TM), ingezet. De CAVE is een ruimte van 3x3x3 meter waarin op de wanden en de vloer 3D-computergegenereerde stereobeelden worden vertoond die met een speciale bril worden `ervaren'.

In nauwe samenwerking met SURFnet B.V., de organisatie die verantwoordelijk is voor het Gigabit-netwerk van het hoger onderwijs in Nederland, heeft SARA het ontwerp voor het hogebandbreedtenetwerk van iGrid2002 ontwikkeld. SARA is tevens mede verantwoordelijk voor de implementatie van het netwerk.

Meer informatie over iGrid2002 is te vinden op:

www.iGrid2002.org.


---

SARA Reken- en Netwerkdiensten / SARA Computing and Networking Services
Postbus 94613 NL-1090 GP Amsterdam - Kruislaan 415, NL-1098 SJ Amsterdam
Tel. (31) 020 5923000 - Fax (31) 020 6683167