Provincie Overijssel

Ontruiming bandenopslagterrein Kampen snel van start

Gedeputeerde Staten van Overijssel willen het bandenopslagterrein aan de IJsseldijk in Kampen zo snel mogelijk ontruimen. Een felle uitslaande brand heeft op dinsdagavond 17 september jongstleden het illegale bandenopslagdepot voor een groot deel verwoest. Provinciale handhavers waren nog diezelfde avond ter plaatse en verantwoordelijk gedeputeerde Nap heeft zich daarna op de hoogte laten stellen van de stand van zaken en de gevolgen. Bij de brand zijn geen giftige stoffen vrijgekomen. Wel zijn er in de wijde omtrek van Kampen rook- en roetdeeltjes terechtgekomen.

De politie heeft, na grondig onderzoek, het terrein inmiddels vrijgegeven voor het verwijderen van de banden. Het College van GS wil nog deze maand beginnen met de afvoer. De snelheid waarmee de sanering kan plaatsvinden is afhankelijk van het materiaal, de wijze van afvoer en de beschikbaarheid van verwerkingsinstallaties. Nader onderzoek moet hier duidelijkheid in verschaffen. De provincie zal in samenwerking met de gemeente Kampen een onderzoek starten naar de ontstane milieuschade aan bodem en grondwater. Om gevaar voor de volksgezondheid te voorkomen, in verband met smeulend puin en losliggende onderdelen, hebben GS het terrein beveiligd.

De provincie Overijssel heeft de afgelopen jaren haar handhaving sterk geïntensiveerd. Ook het bandenopslagterrein van de heren Van de Sluis en Van de Beek is maandelijks door een handhaver van de provincie bezocht. In samenwerking met de gemeente Kampen en de politie is de afgelopen periode getracht een oplossing voor de afvoer van de banden te zoeken. Van de 2500 ton banden die waren opgeslagen, zijn in de periode voor de brand reeds 1500 ton afgevoerd.

De provincie is bevoegd gezag volgens de wet milieubeheer en heeft in 2000 een vergunningsaanvraag voor de opslag van banden geweigerd. Hiertegen heeft het bedrijf beroep aangetekend. Een uitspraak van de Raad van State, in het voordeel van de provincie, heeft er uiteindelijk toe geleid dat Gedeputeerde Staten in 2002 handhavend konden optreden. In juni van dit jaar heeft de provincie het voornemen tot bestuursdwang uitgesproken. Dit betekent dat de banden op kosten van de eigenaar door de provincie kunnen worden opgeruimd. Het bedrijf had tot medio september de tijd om op deze handhavingsmaatregel te reageren.

Het door de brand ontstane puin wordt alsnog door de provincie, op kosten van de eigenaar, opgeruimd. Op welke wijze de kosten kunnen worden verhaald, wordt nog onderzocht.

Ontruiming bandenopslagterrein Kampen snel van start

Provincie: 'Laat zondag de auto eens een dagje staan'

Ook binnen Regiovisie eendracht over tijdige aanleg Hanzelijn

Commissaris van de Koningin op bezoek in Borne

Oud-commissaris Hendrikx overhandigt 17.472,- voor wederopbouw Roombeek

Seminar over arbeidsmarktpositie allochtonen

Gedeputeerde neemt klachtenrapport in ontvangst

Gedeputeerde Bennink opent Rail Safety Verkeersmarkt

Gemengde gevoelens Overijssel bij rijksbegroting 2003

Deel N35 afgesloten wegens wegwerkzaamheden

Provincie ongerust over uitstel Hanzelijn

Keramiektentoonstelling in Bergkerk Deventer

Traverse bij Hardenberg geopend

Vestigingsklimaat Overijssel onder druk

Provincie wijst kwetsbare bos- en natuurgebieden aan

© 23-09-2002 Provincie Overijssel