Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

MINISTERIE VWS
http://minvws.nl

MINVWS: Geen extra geld salaris medisch specialisten

Maandag 23 september 2002, nummer 100

GEEN EXTRA GELD VOOR SALARIS SPECIALISTEN ACADEMISCHE ZIEKENHUIZEN

Minister Bomhoff (VWS) stelt geen extra geld beschikbaar voor de CAO voor de medisch specialisten in de academische ziekenhuizen. De minister komt hiermee niet tegemoet aan de wens van de werkgevers voor een compensatie van 30 miljoen euro. De werkgevers in de academische ziekenhuizen hebben in het voorjaar van 2002 in de CAO met de academische specialisten loonafspraken gemaakt, die boven de beschikbare loonruimte uit gingen. De werkgevers kloppen nu bij VWS aan om deze te dure CAO gefinancierd te krijgen en zo stakingen te voorkomen.
Het maken van CAO-afspraken is de verantwoordelijkheid van werkgevers en werknemers.

Sinds enkele jaren geldt in de zorgsector het systeem waarbij de overheid de loonruimte vaststelt voor de zorgsector. Deze loonontwikkeling is gebaseerd op de loonontwikkeling in de marktsector. Als werkgevers tijdens de onderhandelingen toch hogere lonen overeenkomen, zullen zij dat uit hun eigen budget moeten betalen. Dat geldt voor de hele zorgsector en dus ook voor de academische ziekenhuizen.

Minister Bomhoff heeft tevens in de Zorgnota 2003 aangegeven dat extra middelen voor de zorgsector met voorrang worden ingezet voor het verkorten van de wachttijden en de verbetering van de kwaliteit in de zorg. In het algemeen staat het kabinet een gematigde loonontwikkeling voor 2003 voor. Ook is minister Bomhoff een voorstander van meer flexibiliteit en maatwerk in de CAO's binnen de zorgsector zodat beter kan worden ingespeeld lokale omstandigheden.

Verder zal er geïnvesteerd worden in het opleiden van meer medisch specialisten. Voor de academische ziekenhuizen is voor 2003 ruim 2,8 miljard euro beschikbaar.


-o-o-o-