Nederlandse mededingingsautoriteit (NMa)

Persbericht 02-36

Den Haag, 23 september 2002

NMa publiceert richtsnoeren over voorwaarden bij fusies en overnames

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) publiceert het consultatiedocument 'Richtsnoeren remedies' over de inhoud, indiening en tenuitvoerlegging van voorwaarden bij fusies, overnames en bepaalde typen van joint ventures (concentraties). Wanneer als gevolg van de totstandkoming van een concentratie mededingingsbezwaren ontstaan, kunnen partijen voorstellen doen om deze bezwaren op te heffen. De door de partijen aangeboden verbintenissen (remedies) kan de NMa als beperkingen en voorschriften aan haar goedkeuringsbesluit verbinden. De richtsnoeren maken het voor partijen eenvoudiger bij het indienen van remedies te anticiperen op de eisen die de NMa stelt. Hiermee wordt een vlotte afhandeling van de zaak bevorderd. In het document is aansluiting gezocht bij het beleid van de Europese Commissie op dit gebied. Reacties op dit document kunnen tot 1 november 2002 worden ingediend.

Voorgestelde remedies dienen doeltreffend, duidelijk en gedetailleerd te zijn en moeten tijdig worden aangeboden. De Mededingingswet kent niet de mogelijkheid om in de eerste fase van een concentratiebeoordeling een besluit onder voorwaarden te nemen. Wel is het in bepaalde omstandigheden mogelijk om in deze fase de gemelde transactie aan te passen en daarmee de geconstateerde mededingingsbezwaren weg te nemen. Hiermee wordt dan een diepgaand tweede fase-onderzoek voorkomen. Een wijziging van de transactie kan de NMa alleen accepteren als het mededingingsprobleem scherp kan worden afgebakend en de voorstellen van de partijen dit probleem volledig en definitief oplossen.

Doorgaans moeten de aangeboden remedies een structureel karakter hebben om ervoor te zorgen dat de structuur van de markt op duurzame wijze verandert en na uitvoering in beginsel geen verder toezicht is vereist. Daarnaast moet het af te stoten bedrijfsonderdeel levensvatbaar zijn. Het moet zelfstandig en onafhankelijk van de partijen kunnen functioneren en daadwerkelijk met de nieuwe onderneming kunnen concurreren.
De NMa controleert de aangeboden remedies op uitvoerbaarheid en effectiviteit door een markttest bij marktpartijen. Nadat de NMa de voorgestelde remedies heeft goedgekeurd, ziet een onafhankelijke trustee toe op de uitvoering en naleving ervan.

Meer informatie: het volledige document is geplaatst op de website van de NMa: www.nma-org.nl . Voor vragen kunt u bellen met Saskia Bierling/Barbara Roest, tel. (070) 3303320/3362 of 06-51387468 / 06-22793063 (buiten kantooruren), e-mailadres: s.d.bierling@minez.nl / b.roest@minez.nl

Klik hier voor het consultatiedocument