Politie Midden- en West Brabant

XTC-lab in flat aangetroffen en ontmanteld

Datum: 23/9/2002
Auteur: Manon Erkens-Brouwers

ROTTERDAM In een onderzoek van de politie Midden en West Brabant heeft een arrestatieteam zondagmiddag twee mannen aangehouden op verdenking van overtredingen van de Opiumwet. Het betreft een 28-jarige man uit Oosterhout en een 38-jarige inwoner van Rotterdam. Zij bezitten beiden de Nederlandse nationaliteit.

De mannen werden aangehouden in een flat waar in de keuken een klein XTC-laboratorium was ingericht. De politie spreekt van een ongebruikelijke, maar levensgevaarlijke, situatie aangezien het productieproces van XTC zeer explosief kan zijn en de flat zich midden in een oude woonwijk bevindt.

In de flat werd een grote hoeveelheid chemische grondstoffen aangetroffen die nodig is voor de productie van onder andere XTC en amfetamine. Ook stonden er vaten met vloeibaar restafval. Het lab is ontmanteld en afgevoerd. Daarnaast werden er op deze locatie onder andere zon 1.000 XTC-pillen, een pond amfetamine en ruim een kilo MDMA aangetroffen en in beslag genomen. Alleen al de pillen vertegenwoordigen een straatwaarde van tussen de 4.300 en de 11.000 euro. Ook werden er twee autos in beslag genomen.

Tegelijkertijd deed de politie zoekingen in twee woningen in Oosterhout. Hierbij werden een kleine hoeveelheid pillen, geld en bescheiden in beslag genomen.
De verdachten zijn in verzekering gesteld en worden woensdag voorgeleid aan de rechter commissaris. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.

De politie Midden en West Brabant heeft bij deze actie 25 rechercheurs ingezet en een verdovende middelen hond. Bij de aanhoudingen kreeg de politie assistentie van de collegas uit Rotterdam en het arrestatieteam van de regio Haaglanden.