GAIA

RONDETAFEL LANDBOUWRAAD OVER VERRE VEETRANSPORTEN

GAIA tevreden met standpunt van België

Warenhuizen willen geen vlees van verre veetransporten

23 september 2002

Persbericht

© GAIA

Vandaag vond in de EU-Raad van Landbouwministers op initiatief van het Deens voorzitterschap een rondtafel plaats over verre veetransporten. Inzake de beperking van de reistijd van transporten volgt België (Dierenwelzijnsminister Jef Tavernier, vertegenwoordigd door Minister Neyts) het Europees Parlement. België vindt met andere woorden dat het vervoer van levend vee over lange afstanden vervangen moet worden door het vervoer van vlees en dat de dieren zo kort mogelijk bij de plaats waar ze gekweekt worden, geslacht moeten worden. Ook Nederland, Luxemburg, Groot-Brittannië, Zweden, Finland, Oostenrijk, Duitsland en Denemarken deelden grotendeels hetzelfde standpunt. GAIA ijvert al jaren voor de afschaffing van veetransporten over lange afstanden. Het is veel humaner de dieren zo dicht mogelijk bij de boerderij waar ze gekweekt worden te slachten en daarna het vlees te vervoeren of te exporteren.
De Europese Commissie moet nu snel werk maken van een voorstel van nieuwe wetgeving. In november vorig jaar heeft het Europees Parlement zich al uitgesproken voor een maximumduur van 8 uur (of 500 kilometer) voor het transport van slacht- en mestvee. Bovendien concludeerde het Wetenschappelijk Veterinair Comité (WVC) van de Europese Commissie dat het transport van dieren over lange afstanden de snelle en verre verspreiding van virussen (zoals varkenspest en mond- en klauwzeer) in de hand werkt en dat de transporttijden zo kort mogelijk moeten zijn. Uit een enquête die de dierenrechtenorganisatie GAIA voerde onder de verschillende warenhuisketens in ons land blijkt dat alle warenhuizen die deelnamen aan de enquête, een beleid hebben om dieren te laten slachten kortbij de plaats waar ze gekweekt worden en vervolgens het vlees te transporteren of dat enkel dieren in België gekocht worden, waardoor de transportduur automatisch beperkt is. Dat geldt voor Colruyt, Delhaize, Covee en Makro. Van Cora en Carrefour kregen we geen antwoord op onze enquête.
Jaarlijks worden miljoenen runderen, paarden, varkens en schapen over lange afstanden vervoerd op reizen van 30 tot 60 uur of in sommige gevallen zelfs 90 uur kris kras doorheen Europa, naar het Midden Oosten en Noord Afrika en van buiten de EU naar Europa. Vele honderden tot duizenden kilometer ver, vaak tientallen uren of zelfs tien dagen lang, zonder rust, voedsel of drinken. Veel dieren sterven dan ook onderweg van ontbering of uitputting, raken gewond of worden mishandeld. Verre veetransporten werken ook de verre en snelle verspreiding in de hand van allerlei besmettelijke virussen zoals mond- en klauwzeer. De huidige wetgeving is totaal onvoldoende. Reageer op dit bericht!

GAIA HomePage
Paleizenstraat 90
1030 Brussel
Tel: +32 2/245.29.50 Fax: +32 2/215.09.43
Email: info@gaia.be