Ministerie van Algemene Zaken

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer P o s t a d r e s der Staten-Generaal Postbus 20001 Plein 2 2500 EA Den Haag 2511 CR DEN HAAG B e z o e k a d r e s
Binnenhof 20, Den Haag

D a t u m K e n m e r k O n d e r w e r p 20 september 2002 02M439056

In antwoord op de mondelinge vragen van het lid van uw Kamer Mevrouw M. Bussemaker, d.d. 10 september 2002 kan ik u als volgt berichten.

Zoals bekend is de verdeling van de portefeuilles in een kabinet het resultaat van afspraken tijdens de kabinetsformatie. Het is ter invulling van die afspraken de eerste verantwoordelijkheid van de betrokken fractie om met kandidaten te komen. Alle fracties hebben daaraan tijdig voor de beëdiging van dit kabinet voldaan. Door een betreurenswaardige situatie moest één persoon na korte tijd weer aftreden. Het is dan vervolgens weer aan de betrokken fractie om zich te beraden over een nieuwe kandidaat. Ik heb daar ook bij deze fractie op aangedrongen. Het is juist dat er daarop een nieuwe kandidaat is aangemeld. Deze heeft, na een nadere oriëntatie op de functie, om persoonlijke reden zich echter vervolgens teruggetrokken. Daarna is op 2 september 2002 een nieuwe kandidaat door de LPF-fractie aangemeld. Zodra ik terug was van de top in Johannesburg heb ik met deze kandidaat gesproken. Daarna heb ik hem voorgedragen als staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Op 9 september is de heer Phoa als staatssecretaris beëdigd.

Met de benoeming van de heer Phoa tot staatssecretaris zal een bekwame persoon zich bezig gaan houden met het terrein van emancipatie en familiezaken. Dat betrokkene van het mannelijk geslacht is, kan daarbij een extra voordeel zijn in de discussie om de man in het gezin meer bij zorgtaken te betrekken.



Mevrouw Bussemaker heeft ook gevraagd om de eigen "emancipatienota" van de heer Phoa, getiteld 'It takes two to tango' aan de Kamer te doen toekomen. Hierbij voldoe ik namens hem aan dit verzoek. Ik teken daarbij aan dat de heer Phoa dit werkstuk heeft gemaakt in de fase van zijn kandidatuur voor het staatssecretariaat. Het kabinetsbeleid inzake emancipatie, getiteld Beleidsbrief Emancipatie 2003, zal tijdig voor de Begrotings-behandeling van Hoofdstuk XV (Sociale Zaken en Wetenschappen) aan de Kamer worden aangeboden.

De MINISTER-PRESIDENT,
Minister van Algemene Zaken,

Mr.dr. J.P. Balkenende

P a g i n a
2/2