Gemeente Leiden

Bestuurskracht Leiden schiet tekort

De bestuurskracht van Leiden is onvoldoende. Dat is de hoofdconclusie van het 'Onderzoek Bestuurskracht' dat in opdracht van de gemeente is uitgevoerd. Daarin staat de vraag centraal of Leiden haar rol in de regio waar kan maken. De bestuurskracht schiet tekort door eigen bestuurlijk handelen en door externe factoren: de complexe vraagstukken in de stad Leiden en de bestuurlijke organisatie van de regio.

Het onderzoek is uitgevoerd door "Atos KPMG Consulting" in nauwe samenwerking met de Universiteit Leiden en Dirk Louter Advies & Management. De aanleiding is het verzoek van de provincie Zuid-Holland aan gemeenten in Leidse Regio en Duin- en Bollenstreek conclusies te trekken over hun huidige bestuurskracht en hun verwachting over 10 à 15 jaar. De onderzoekers hebben voor Leiden 'de lat hoog gelegd' als centrumgemeente. Zij zien 'bestuurskracht' als de balans tussen ambitieniveau, feitelijk handelen en de randvoorwaarden waarbinnen de gemeente moet werken. Burgemeester en wethouders stemmen op hoofdlijnen in met het rapport en de soms harde, ingrijpende conclusies. Veel daarvan zijn niet nieuw; de belangrijkste winst van het rapport is het nieuwe inzicht in de verwevenheid tussen interne en externe factoren. Het College meent dat de spanning niet simpel op te lossen is door het verminderen van ambities. Voorheen afzonderlijke verbetertrajecten kunnen nu echter beter worden samengevoegd tot een samenhangende aanpak, waarbij zowel de eigen ambities als de interne effectiviteit als de kansen en belemmeringen in de regio ter sprake komen. Voor het vinden van balans moet Leiden dus scherpere keuzes maken, blijven werken aan de eigen bestuurlijke organisatie en streven naar krachtige samenwerking met de regio. De interne aanpak voor een betere sturing van de organisatie wordt versneld; het College van B&W en het Gemeentelijk Management Team hebben daartoe afspraken gemaakt. Ook voor het regioproces is al initiatief genomen om met de regio een aanpak te ontwerpen.

Voor de Leidse Regio en Duin- en Bollenstreek stelt Leiden nu voor een gezamenlijke, regionale visie te ontwikkelen. Centraal in dit proces staan het overstijgende doel én het doordenken van elkaars en gemeenschappelijke belangen. Een externe autoriteit kan hier een waardevolle bijdrage aan leveren. Tegelijk streeft Leiden naar een regionale bestuursvorm voor niet-vrijblijvende samenwerking. Een voldoende slagvaardige en dualistisch controleerbare bestuurlijke structuur is daarbij essentieel. Discussies over herindeling van gemeenten acht Leiden niet zinvol; het doel is uiterlijk in 2004 een fusie van de bestaande samenwerkingsverbanden in de Leidse Regio en Duin- en Bollenstreek.