Gemeente Arnhem

Sanering speeltuin het Kopstuk gestart

Vandaag is de gemeente gestart met het saneren van de verontreinigde grond van speeltuin het Kopstuk aan de Mooieweg. Eind vorig kwam aan het licht dat de bodem op die plek asbest bevat. Om risicos voor spelende kinderen uit te sluiten, was de speeltuin het afgelopen jaar afgezet met hekken. De saneringswerkzaamheden nemen ongeveer drie weken in beslag.

Deze week is de aannemer nog bezig met de voorbereiding voor het afgraven: het verwijderen van de begroeiing en de speeltoestellen en het plaatsen van wasgelegenheid voor personeel en materiaal. Volgende week beginnen de graafwerkzaamheden. Zodra de sanering klaar is wordt de speelplek ingezaaid met gras en zoveel mogelijk in de oude staat hersteld. Of de speelplaats dan ook weer meteen begaanbaar is, hangt voor een deel af van het weer (bij nat weer kan het nogal modderig zijn).

Voorgeschiedenis
In november 2001 werd bij het opruimen van een ingestort schuurtje op het erf van de boerderij aan de Mooieweg 94 ontdekt dat de bodem ter plekke asbest bevatte. Omdat het terrein van de speelplek vroeger onderdeel uitmaakte van het erf van de boerderij, werd de grond daar ook onderzocht. Hierbij werd inderdaad asbest gevonden. Het betrof hechtgebonden asbest. Omdat daaruit geen losse vezels vrijkomen zijn de gezondheidsrisicos klein. Er ontstaat pas risico als er in het asbest wordt gezaagd of geboord of als kinderen er bijvoorbeeld mee op de stoep gaan krijten. Om zelfs het kleinste risico uit te sluiten werd de speeltuin meteen afgesloten.

Handtekeningen
Op 5 juni 2002 kreeg wethouder de Ronde van de kinderen uit de wijk ruim 70 handtekeningen aangeboden. De kinderen vonden dat de hekken lang genoeg om hun speelterrein hadden gestaan. Wethouder de Ronde legde de kinderen (en aanwezige ouders) uit dat hij geen enkel risico wilde nemen: ik heb liever dat ouders en kinderen komen klagen omdat ze niet kunnen spelen, dan dat ze komen als er iemand ziek is geworden van vervuilde grond. Ondanks dat de gezondheidsrisicos klein waren, moesten de hekken toch blijven staan. Wel beloofde de wethouder te bekijken of de officiële procedure kon worden bespoedigd.

Procedure
Omdat sprake was van maatschappelijke urgentie kon een verkorte procedure worden gevolgd. Het saneringsplan lag 4 weken ter inzage en werd daarna terstond van kracht. Er kwamen geen inspraakreacties binnen. Daardoor kan nu al aan de sanering begonnen worden in plaats van in november.