KNHS Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie



---

Intervet Weekend zeer geslaagd

23-9-2002

Ermelo - Afgelopen weekend vond op het Nationaal Sport Centrum Papendal het Intervet Weekend plaats. Het gevarieerde programma was bedoeld om de speciaal geselecteerde jeugdige sporters nuttige bagage mee te geven bij het functioneren in de topsportwereld. Bekende namen uit de topsport spraken onder andere over sportpsychologie, mediatraining, humane doping en sponsoring.

Henk Jan Zwolle van het NOC/NSF gaf een mediatraining en ging vooral in op wat je wel en niet kan zeggen als je wordt geïnterviewd en hoe je een zekere en zelfbewuste houding uitstraalt. Tevens werden de geïnterviewden erop gewezen hoe je overkomt tijdens een interview. Een stem die overslaat nodigt immers uit om door te vragen. Het onderwerp sportpsychologie werd behandeld door Rico Schuijers. Belangrijke punten waren hoe je jezelf en je zelfvertrouwen in de hand kunt houden. Het is algemeen bekend dat een beetje spanning goed is als je een topprestatie neer moet zeggen. Schuijers gaf tips over hoe je een teveel aan spanning kunt afbouwen en hoe je juist spanning op kunt bouwen.

Maurice Leeser vertelde zaterdagmiddag dat je zelfs door overmatig drinken van een Redbull of Aa- drank, positief uit een dopingtest kunt komen en hij ging in op de procedure bij een dopingcontrole. Het is belangrijk dat je ook van te voren weet wat de procedure is bij een dopingcontrole, zodat je niet onverwacht voor nare verassingen komt te staan. Vervolgens vertelde Toine Crijsen van Akzo Nobel/Intervet over de werkzaamheden van de sponsor Intervet, een onderdeel van Akzo Nobel. Ook gaf hij aan welke symptomen voor kunnen komen bij paarden die ademhalingsproblemen hebben en wat je hier aan kunt doen. Emile Voest sloot de eerste dag af met een theoretische uitleg van het Freestyle rijden. Centraal stond waarom een paard soms heel tegennatuurlijk- toch doet wat je van hem vraagt en in staat is een topprestatie neer te zetten en tot op welke hoogte een dier dit volhoudt. Daarbij benadrukte hij dat de één beter in staat is dan de ander om zich in te leven in zijn of haar viervoeter, waardoor zon topprestatie makkelijker gehaald kan worden.

Hans van Schie, die vorige week nog als teamveterinair optrad in het Spaanse Jerez, beet zondag het spits af en wees erop dat je goed moet opletten welke medicatie je je paard of pony geeft. Hoe onschuldig ook, sommige stoffen blijven lang in het bloed zitten en zijn volgens de reglementen niet toegestaan. Let er dus dat je dit altijd afstemt met je direnarts, zelfs als het maar heel onschuldig lijkt. Verder ging van Schie in op wat belangrijk is als je gaat reizen naar bijvoorbeeld Jerez. Pak je paard niet te goed, want te koud hebben ze het niet snel en zorg daarbij voor voldoende water. Een slechte elasticiteit van de huid van een paard wijst bijvoorbeeld al snel op een vochttekort. In Jerez kwam daar nog eens bij dat veel paarden slecht dronken, door de grote hoeveelheid kalk in het water. De uitkomst werd geboden door een grote tank met mineraalwater waar de paarden gretig van dronken. Verder werd gesproken over de kansen en risicos op blessures en hoe je daar mee omgaat. Ook kwam topper Silvano van Ellen Bontje nog ter sprake, dat niet door de keuring kwam. Door de nieuwe FEI regeling mocht hij, in tegenstelling tot vroeger, de volgende dag helaas niet meer voor een herkeuring komen.

Om in de Spaanse sferen te blijven en tegelijk een beetje te ontspannen kregen de paardensporters een korte workshop Flamenco Dans. Jacky Westerhof leerde de jongelui een aantal stapjes en pasjes, die vol enthousiasme een poging waagden deze kunstjes onder de knie te krijgen.

Het topsportverhaal van Marti ten Cate was het laatste punt dat op het programma stond. De marathonloper vertelde hoe zijn topsportcarrière begon en wat hij zoal tegenkwam op zijn pad. Je maakt toevalligheden mee, maar er zijn ook zeker zaken waar je je van te voren in moet verdiepen. Ten Cate ging in op tegenslagen, overwinningen, zijn deelname aan de Olypische Spelen in Seoul en naar de mentaliteit waarover je moet beschikken om topprestaties te blijven leveren. Ook wees hij de aanwezigen op de verschillende Olympische Steunpunten, waar je je tot kunt richten bij vragen en/of problemen op topsportgebied. In zijn afsluiting benadrukte hij nogmaals dat je goed moet bedenken over op welke manier je commercieel met je sport bezig wilt zijn, in dit geval de paardensport.

Met de ervaringen en tips van Marti ten Cate kwam er een einde aan het Intervet Weekend. Door de enthousiaste meningen van de aanwezigen kan opgemaakt worden dat er -weliswaar zonder ponys of paarden- veel te leren viel. Akzo Nobel/Intervet hoopt alle aanwezigen naast een leuke tijd, veel hebben geleerd naast de rijtechnische ervaring die zij reeds bezitten en hoopt dat de jeugdige talenten dit meenemen in hun weg naar de top.

Akzo Nobel en Intervet steunen jong talent in hun sprong naar de top. Want: wie de jeugd heeft, heeft de toekomst!

Bron: KNHS