Ingezonden persbericht


www.jeugdraad.nl

De Verenigde Naties zijn toe aan een wake-up call

Nederlandse jongerenvertegenwoordigster naar New York om de VN wakker te schudden

Utrecht, 23 september, 2002

Na de aanslag op het World Trade Centrum in New York op 11 september 2001 draait bijna alles binnen de VN om de oorlog tegen het terrorisme . Dit jaar staat de Algemene Vergadering vooral in het teken van de dreigende militaire actie tegen Irak, wat volgens de VS de volgende stap zou moeten zijn in die oorlog. Hierdoor worden eveneens belangrijke wereldproblemen zoals de Aids-epidemie, de bescherming van het milieu, en het garanderen van gelijke kansen voor alle jongeren, naar de achtergrond verdreven. Op vrijdag 27 september vertrekt jongerenvertegenwoordiger Leontien Peeters, 26 jaar en studente Internationale Betrekkingen aan de Universiteit van Amsterdam, met een duidelijke boodschap richting New York: Jongeren zijn het vertrouwen in de VN aan het verliezen. Niet alleen Irak maar alle lidstaten moeten zich aan VN-resoluties houden om het vertrouwen in de organisatie te herstellen .

Sinds 1971 neemt Nederland een jongerenvertegenwoordiger op in haar officiële regeringsdelegatie naar de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, om daar het jongerenperspectief te bieden op de wereldproblemen en om als liaison te fungeren tussen de overheid en de Nederlandse jongeren en jongerenorganisaties. In haar functie heeft Leontien gemerkt dat jongeren nog maar weinig vertrouwen hebben in de VN. President Bush vindt dat Irak gebombardeerd moet worden omdat ze zich niet aan de afspraken van de VN houdt, maar de trieste realiteit is dat bijna alle lidstaten dat in meer of mindere maten niet doen. Ook de VS zelf niet.

Sinds haar oprichting worden er door de VN om de zoveel jaar nieuwe doelstellingen gesteld en keer op keer worden deze niet gehaald. Afspraken die gemaakt worden om de AIDS-epidemie te bestrijden, om het milieu te beschermen, over universele educatie en gezondheidszorg, over mensenrechten, om te zorgen dat iedereen gelijke kansen krijgt om een beter bestaan voor zichzelf op te bouwen, blijven vaak bij goede bedoelingen zonder duidelijk resultaat. Leontien zal, onder andere middels de toespraak die ze zal houden voor het derde comité van de Algemene Vergadering van de VN begin oktober, duidelijk proberen te maken dat als de lidstaten doorgaan met het niet nakomen van afspraken de toekomst van de VN steeds onzekerder wordt, en daarmee het doel van een eerlijke en veilige toekomst voor iedereen. Lidstaten moeten een beroep doen op de verantwoordelijkheid van iedere burger in de samenleving om zich in te zetten voor een eerlijke, veilige en vrije wereld. Het is niet aan de VN om de wereldproblemen op te lossen maar aan ieder mens op deze aarde. Overheden moeten hun burgers op die individuele verantwoordelijkheid aanspreken. Jongerenparticipatie kan het verantwoordelijkheidsgevoel onder jongeren bevorderen. Niet alleen omdat jongeren daardoor de wereldproblematiek beter begrijpen en inzien dat zij zelf onderdeel vormen van die problemen, maar vooral omdat ze dan ook een rol kunnen spelen in het oplossen van die problemen en zelf betrokken worden bij het bedenken, vaststellen en uitvoeren van die oplossingen.

Leontien zal zich bij de VN daarom ook bezighouden met het promoten van jongerenparticipatie. Samen met de jongerenvertegenwoordigers uit andere landen (dit jaar Noorwegen, Zweden, Denemarken, Finland en Australië) gaat ze proberen om de positieve bijdrage te illustreren die jongeren kunnen bieden, met name voor het bereiken van de door de VN gestelde Millennium Doelstellingen. Het geringe aantal landen dat een jongerenvertegenwoordiger meeneemt naar New York geeft al aan dat het met de jongerenparticipatie binnen de VN nog niet erg goed gesteld is. Vooral de stem van jongeren uit ontwikkelingslanden wordt nauwelijks gehoord. De bedoeling is om middels serieus overleg maar ook opvallende acties, positieve aandacht te vestigen op jongeren en jongerenparticipatie. Niet alleen meedoen met de praatmachine dus maar opvallen en een nieuw geluid laten horen op een pakkende en positieve manier. Het wakker schudden hoeft niet een geheel onaangename ervaring te zijn, als het maar het gewenste resultaat oplevert.

Noot voor de redactie,