Gemeente Zoetermeer

Terugblik autovrije dag Zoetermeer
Fietsactiviteiten rondom autovrije dag: hoe nu verder?

Een groep Zoetermeerse raadsleden, wethouders en ambtenaren op de fiets door de stad met een knelpuntenroute in de hand; wat levert dat op?
Monique van der Linden, fractievoorzitter van het CDA en een van de organisatoren van de tocht, heette de circa 20 deelnemers aan de tocht afgelopen zaterdagmiddag welkom. Naar aanleiding van de oproep in de krant en de uitnodiging aan wethouders, raadsleden en een aantal ambtenaren hebben 32 personen in totaal 92 fietsknelpunten aangedragen. Naast dat er van alles gebeurt en de afgelopen jaren al is gebeurd om fietsen in Zoetermeer te faciliteren, zijn er blijkbaar nog genoeg verbeterpunten. Een aantal van deze punten is door de organisatoren opgenomen in de fietsroute. Het geheel van knelpunten is aangeboden aan wethouder Ton Roerig. Wethouders Edo Haan (verkeer en vervoer) en Frans-Willem van Gils (relatie burger-bestuur) fietsten mee. Nu de autovrije dag en de tocht weer voorbij zijn, is natuurlijk de vraag hoe dit initiatief wordt opgepakt om tot daadwerkelijke verbeteringen te kunnen leiden.

De organisatoren van de tocht werken de lijst met knelpunten uit in de categorieën beleid en onderhoud. Alle melders van knelpunten krijgen van hen een reactie. Dan wordt de lijst opnieuw uitgezet onder alle Raadsleden, Wethouders, betrokken ambtenaren, de Lokale Agenda 21 themagroep Verkeer en Openbaar Vervoer en alle melders van knelpunten. Allen worden uitgenodigd om een top vijf van prioriteiten aan te geven in de lijst. Als u daar als inwoner van Zoetermeer belangstelling voor heeft kunt u de lijst met knelpunten per e-mail ontvangen en ook uw top 5 bepalen. Om de lijst te ontvangen kunt u e-mailen met de heer Theo van Es: T.A.van.Es@Zoetermeer.nl (of telefoonnummer 079-3468409). Vanuit alle reacties wordt vervolgens een over all prioriteitenlijst opgesteld die voorgelegd zal worden aan College van B&W en Gemeenteraad met een voorstel voor het aanpakken van deze knelpunten.

Bij het in ontvangst nemen van de lijst met knelpunten gaf wethouder Ton Roerig aan de punten mee te zullen nemen in het College van Burgemeester en Wethouders. Ook komt er een gesprek tussen wethouder Edo Haan en een aantal vertegenwoordigers van fietsersbelangen (onder meer van de fietsersbond, milieudefensie, Lokale Agenda 21 en Rover). Op de agenda voor dat gesprek staan de evaluatie en voortgang van de fietsknelpuntenroute, de implementatie van een al eerder uitgevoerde evaluatie van Zoetermeer als fietsstad (de zogenaamde fietsbalans) en het Gemeentelijk Verkeer- en Vervoersplan (GVVP), waarin onder meer het beleid van de gemeente ten aanzien van fietsen zal worden weergegeven. De gemeente is onlangs gestart met de eerste voorbereidingen voor het opstellen van het GVVP. De timing is dus wat dat betreft ideaal.

Op de autovrije dag zelf, afgelopen zondag, organiseerde de SP een fietsevenement op de markt. Precies tussen de regenbuien door was het van 2 tot 4 uur s-middags prachtig weer voor een ritje in de indiase fietstaxi of een van de tandems. Alle kinderen die met de fiets waren gekomen kregen een fietsbel. De kinderen met de drie mooist versierde fietsen kregen nog een extra prijsje van wethouder Ton Roerig. De spannendste attractie was misschien wel de bijzondere tandem van Peter Hoeberichts, met de zadels niet achter maar naast elkaar.

De fietsknelpuntenroute is georganiseerd door de fietsersbond, het CDA en een medewerker van de gemeente.
De fietsknelpuntenlijst (nog onbewerkt) is verkrijgbaar via Theo van Es (T.A.van.Es@Zoetermeer.nl). De bewerkte en gecategoriseerde versie komt binnenkort beschikbaar. Digitale fotos van de fietsknelpuntenroute zijn opvraagbaar bij Mirjam Wingelaar: m.e.wingelaar@zoetermeer.nl (3468294).

Laatste wijziging: 23-09-2002