Gemeente Heeze-Leende


Start postercampagne: Beter een goede buur, dan...

De gemeente Heeze-Leende is eind 2001 gestart met het project nabuurschap onder de titel: Beter een goede buur, dan.

Dit project is een initiatief vanuit de stuurgroep lokaal gezondheidsbeleid Heeze-Leende Kerngezond, bestaande uit vertegenwoordigers van diverse instellingen op het brede terrein van gezondheid.

Na een knelpuntendiscussie, oplossingendialoog en gezondheidspeiling is dit project vanuit de stuurgroep naar voren gekomen. Hiermee wordt het doel nagestreefd om bepaalde handelingen die steeds meer verdwijnen uit onze maatschappij verder te stimuleren. De stuurgroep wil mensen aan het denken zetten over de betekenis van het zijn van een goede buur en hiermee het besef van normen en waarden terugbrengen. Op deze manier wordt het samenleven in een gemeenschap weer een zaak van dé gemeenschap. Want zeg nu zelf, zonder buren die u helpen in nood is de wijk waarin u woont toch geen fijne wijk. En het kan zo eenvoudig:

- Gewoon een keer de GFT-bak buiten zetten voor uw zieke buurman;
- Aan uw buurvrouw die slecht ter been is vragen of u misschien een boodschap voor haar kunt meenemen.

- Aan het vriendje van uw zoon dat ook naar het sportpark moet voorstellen dat hij met u mee kan rijden.
Kortom, kleine initiatieven en acties die het voor u en uw buur prettiger maken.

Startsein campagne
Op 23 september 2002 is er tijdens een feestelijke bijeenkomst in de raadzaal van het gemeentehuis het startsein gegeven van een grootschalige postercampagne onder het motto Beter een goede buur, dan De posteractie zal breed worden uitgezet in onder andere gemeentelijke instellingen, verenigingsgebouwen, winkels en scholen. De posters zijn opgemaakt in een overzichtelijke lay-out en hebben pakkende slogans zoals:

- Gezocht: een goede buur

- Buurten is Brabants voor contact

- Zonder heitje doe ik in de buurt een karweitje
- Oost, west buurt best

- Verbeter de buurt, begin bij jezelf

- Burenhulp is Eerste hulp!

Tegelijk met de start van de postercampagne worden alle groepen van de basisscholen uitgenodigd om mee te denken en mee te praten over de betekenis van het zijn van een goede buur. De groepen 1 tot en met 4 krijgen kleurplaten uitgereikt, de groepen 5 en 6 krijgen een aantal stellingen voorgelegd en de groepen 7 en 8 krijgen hebben de mogelijkheid met een jongerenwerkster in de klas over het onderwerp te praten. Vervolgens kunnen de verschillende bijdragen worden ingezonden waarna hieronder een aantal geldbedragen worden verloot, die de gemeente Heeze-Leende beschikbaar stelt. Dit bedrag dient besteed te worden aan iets wat bijdraagt aan de school of de klas.

Verder worden de inwoners van Heeze-Leende uitgenodigd via nieuwsblad de Parel van Brabant aan te geven wat een goede buur zijn voor hen betekent. Onder de inzenders zal een geldbedrag worden verloot, dat gebruikt dient te worden voor de buurt. Dit geldbedrag wordt beschikbaar gesteld door woningbouwvereniging WoCom.