Gemeente Amersfoort

Wethouder Jonkman geeft startsein Piramideproject

datum: 19 september 2002

De wijkwethouder van Liendert/Rustenburg, P. Jonkman, geeft op maandag 23 september rond 13.15 uur het officiële startsein voor het Piramideproject. Dit project wordt uitgevoerd door alle peuterspeelzalen en basisscholen in Liendert/Rustenburg. De Piramidemethode voorkomt dat jonge kinderen een achterstand in taal en/of ontwikkeling oplopen, die zij later moeilijk of niet meer inhalen.

De startactiviteiten worden georganiseerd bij peuterspeelzaal De Bonte Stee, Leeuwerikstraat 5 in Amersfoort. Delegaties van de drie basisscholen (De Wiekslag, De Windroos en De Kinderhof) en de andere twee peuterspeelzalen (Humpie Dumpie en De Hobbit) zijn hierbij aanwezig. Tegelijkertijd wordt op deze scholen en peuterspeelzalen ook een feestelijk programma uitgevoerd. Als openingsactie bouwt de wethouder met hulp van kinderen een kleurrijke piramide van 2.40 meter hoog. Daarna geeft hij het startsein voor het oplaten van ballonnen. Die gaan dan vanaf de drie peuterspeelzalen en de drie scholen tegelijk de lucht in. Het programma bij De Bonte Stee duurt van 13.00 tot 15.00 uur. De pers is hierbij van harte welkom.

Wat is Piramide?
Piramide is een educatieve methode voor peuterspeelzalen en de groepen
1 en 2 van het basisonderwijs. In een combinatie van spelen, werken en leren worden drie- tot zesjarigen gestimuleerd in bijvoorbeeld de ontwikkeling van hun taal en denken, creativiteit en persoonlijkheid. Voor peuters ligt het accent op spelen. Kleuters werken en leren al meer op een hoger niveau. Voor kinderen die extra steun nodig hebben is er extra aandacht in de vorm van tutoring. Piramide is een methode voor alle kinderen. Kinderen die extra ondersteuning nodig hebben, krijgen die op een effectieve manier. Kinderen die geen risico lopen op een achterstand, profiteren er ook van. Uit onderzoeken van de universiteiten van Amsterdam en Groningen blijkt dat Piramide uitstekende resultaten oplevert. Kinderen die vanaf de peuterspeelzaal de Piramidemethode volgen blijken sterk vooruit te gaan in hun ontwikkeling.

Achterstanden voorkomen
In Amersfoort worden al op veel terreinen activiteiten ontplooid om achterstanden bij jonge kinderen te voorkomen. Bijvoorbeeld via het beleid om achterstanden in het onderwijs te bestrijden, de gezondheidszorg, ondersteuning bij opvoeding en stimulering van de ontwikkeling. Maar met die activiteiten worden de kinderen met een achterstand nog niet voldoende bereikt. Er komen steeds meer kinderen in groep drie van de basisschool met een achterstand in taal en/of ontwikkeling die kan zijn opgelopen tot twee jaar. Het is voor deze kinderen heel moeilijk om deze achterstand op de basisschool in te halen. Dit probleem speelt niet alleen in Amersfoort. Landelijk hebben circa 200.000 jonge kinderen een achterstand. Het gaat daarbij om zowel autochtone als allochtone kinderen met laag opgeleide ouders. Deze ouders worden in Liendert/Rustenburg speciaal gestimuleerd om hun kinderen de peuterspeelzaal te laten volgen. Hoe eerder de kinderen met Piramide beginnen, hoe groter het effect.

Waarom in Liendert/Rustenburg
Het rijk heeft voor twee jaar geld beschikbaar gesteld voor gestructureerde (taal)achterstands-programma's. Van de provincie Utrecht krijgt Amersfoort eenmalig een bedrag voor taalprogramma's in de voorschoolse periode. De gemeente heeft in de begroting structureel geld opgenomen. Toch zijn de beschikbare middelen niet toereikend om in meerdere wijken te starten met Piramide. In de beginfase zijn immers extra middelen nodig voor de aanschaf van methodieken en materialen en de cursussen voor leidsters en leerkrachten. Ook is extra formatie nodig voor tutoring. De start vindt plaats in Liendert/Rustenburg, omdat in deze wijk de meeste peuters (circa 150) en voldoende leerlingen van de basisschool (circa 270) worden bereikt. De basisscholen in deze wijk voeren geen andere extra programma's uit, zodat ze niet te maken krijgen met een stapeling van programma's. Verder zijn alle peuterspeelzalen en basisscholen in deze wijk bereid om mee te werken en de uitvoering van Piramide leidt hier niet tot huisvestingsproblemen.
Op termijn streeft de gemeente wel naar invoering van Piramide in alle wijken waar relatief veel kinderen met risico op een achterstand wonen.