Gemeente Tilburg

23-9-2002
Verplaatsing van kunstwerken bij voormalig gemeentehuis Udenhout Op verzoek van kunstenaar Niko de Wit

Het college heeft besloten twee kunstwerken bij en een aantal objecten in het voormalig gemeentehuis van Udenhout te verplaatsen. Aanleiding hiervoor is de verbouwing/verkoop van het pand en eenverzoek van kunstenaar Niko de Wit.

Door de aanleg van een rolstoelopgang, staat het beeld De Getrapte Toren, van Niko de Wit niet meer op een goede plek. Op verzoek van de kunstenaar, is een nieuwe locatie voor het beeld gevonden, op pleintje voor het voormalig gemeentehuis van Udenhout. Door de verplaatsing van De Getrapte Toren, dient ook het beeld De Kletsende Vrouwtjes van Arie van Hoorn verplaatst te worden. Dit beeld verhuist van het pleintje, naar het perkje voor het voormalig gemeentehuis.

Tegelijk met het verplaatsen van de beelden worden, vanwege de verkoop van een gedeelte van het pand, een aantal objecten binnen het voormalig gemeentehuis verplaatst. Zo wordt het vaandel van het Gilde van Sint Joris verplaatst naar de Raadszaal. Het vaandel komt te hangen in een aangepaste vitrine met UV -werend glas. Bij de verplaatsing zal het Gilde aanwezig zijn. Verder worden er een aantal borduurwerken van L. Vermeer, een aquarel en een gronddoorsnede verplaatst.
De verplaatsing van de diverse objecten en kunstwerken is voorbereid in overleg met de Dorpsraad Udenhout.