Gemeente Tilburg

23-9-2002
Ontbrekende fietsroutes Sternet versneld aangelegd

Het college heeft besloten om in 2003 de volgende fietsroutes van het Sternet voor een bedrag van 4,25 miljoen uit te voeren: St. Josephstraat - Hoevenseweg, Baden Powelllaan, Enschotsebaan, Zomerstraat - St. Annaplein - Lieve Vrouweplein, Nijkerkstraat - Middenhofstraat, Tongerlose Hoefstraat - Kwaadeindstraat, Durendaelweg - Molenstraat, Laarstraat - Korvelplein, Oranjesingel, Kerkstraat - Streepstraat, Zwaantje.

Door de gemeentelijke herindeling van 1997 is Tilburg uitgebreid met Berkel-Enschot en Udenhout. Het Sternet moest nog worden uitgebreid met fietsroutes in deze kernen. In juni 2002 heeft het college besloten om de voorbereidingen voor de fietstunnel aan de Academielaan uit te stellen en eerst de ontbrekende fietsroutes van het Sternet te realiseren. Het geld voor de tunnel kan nu dus worden ingezet voor de nog aan te leggen fietsroutes.

Om te bepalen welke routes als eerste aan de beurt komen, zijn van alle ontbrekende routes ontwerpen gemaakt. Ook zijn de kosten globaal vastgesteld. Van alle ontbrekende schakels zijn gegevens verzameld, zoals de intensiteit van het fietsverkeer, de geregistreerde ongevallen, de onderhoudstoestand van het wegdek en de sociale veiligheid. Aan al deze aspecten zijn scores toegekend. Door de projecten op volgorde van de totaalscore te rangschikken, ontstaat een prioriteitsvolgorde.

Voor de projecten wordt een subsidie aangevraagd bij de provincie. Belanghebbenden krijgen bij de uitwerking van de ontwerpen uitgebreid de mogelijkheid om hun mening te geven.