FNV

FNV Nieuwsagenda, 22 september 2002

http://www.fnv.nl/magazine

FNV participeert in nieuw tijdschrift over maatschappelijk ondernemen Een unieke coalitie wordt het genoemd. De FNV, de SNS Reaalgroep, het ministerie van Buitenlandse Zaken/Ontwikke-lingssamenwerking en PGGM vormen samen de grondleggers van het nieuwe tijdschrift P+, dat zich richt op maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). P+ staat voor people, planet en profit. Aanstaande maandag wordt het eerste exemplaar aan staatssecretaris van Ontwikkelingssamenwerking, Agnes van Ardenne, aangeboden. De vier partijen garanderen dat P+ als kwartaalmagazine minimaal drie jaar kan verschijnen als onafhankelijk platform met een redactiestatuut. FNV-voorzitter Lodewijk de Waal had meteen oren naar het voorstel van initiator en hoofdredacteur Jan Bom om deel te nemen aan een groep financierders voor dit blad. "We proberen maatschappelijk verantwoord ondernemen al bijna honderd jaar te bevorderen", zegt De Waal. "Vanuit de people-hoek zijn we altijd betrokken geweest bij discussies rondom MVO, maar ook de planet-kant gaat een steeds grotere rol spelen in het kader van duurzaamheid. Dat heeft direct gevolgen voor de werkgelegenheid."

Dilemma's
De Waal hoopt dat P+ de disussie rondom MVO op een hoger plan kan brengen. "Want er bestaan natuurlijk reële dilemma's, ook voor ons. Ik was laatst in Groningen, waar iemand zei dat boren in de Waddenzee goed was voor de werkgelegenheid, terwijl een ander wees op het gevaar voor het milieu en dus de duurzaamheid. Voor dit tijdschrift wordt het een bijzonder experiment in dit spanningsveld kritisch te opereren." Lees hier meer. Tenzij anders vermeld, kunt u met vragen terecht bij FNV Voorlichting. Een medewerker is in het weekend bereikbaar op telefoonnummer 06-20014647.

Maandag

23 september, 16 uur, Ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag. Aanbieding van eerste nummer van P+, tijdschrift over maatschappelijk ondernemen, aan staatssecretaris Agnes van Ardenne van Ontwikkelingssamenwerking, die samen met FNV, PGGM en SNS Reaal de groep 'founders' vormt. Meer informatie bij hoofdredacteur Jan Bom, telefoon 06-27153000.

23 september, 13 uur, Ministerie van Financiën, Korte Voorhout 7 in Den Haag. Federatiebestuurder Henk van de Kolk debatteert met Kees Vendrik van GroenLinks, werkgeversvertegenwoordiger Klaver van VNO-NCW en belastingdeskundige professor Stevens tijdens het Miljoe-nennotaforum van de Economische Faculteitsvereniging Rotterdam (EFR).

23 september, Washington, VS. Jaarconferentie over internationaal werk van de Amerikaanse vakcentrale AFL-CIO. Lodewijk de Waal geeft een toelichting op de werkwijze van FNV Mondiaal.

Dinsdag

24 september, Utrecht. ABVAKABO FNV start samen met CNV en FHZ CAO-onderhandelingen 2002 voor de sector gehandicaptenzorg. Uitgangspunten zijn onder meer een loonsverhoging van 4 procent en een verhoging van de eindejaarsuitkering met 2,4 procent. Ook aandacht voor loopbaanbeleid voor ID-banen. Meer informatie bij voorlichter Fons van Leeuwen, telefoon 079-3536350.

Woensdag

25 september, 13.30 uur, FNV Bouw hoofdkantoor, Houttuinlaan 3 in Woerden. Jaarlijkse 'Ontmoeting met de pers'. Vice-voorzitter en CAO-coördinator Dick van Haaster licht het arbeidsvoorwaardenbeleid toe. In het kader van 'naleving van de CAO' vertelt hij hoe de bond samenwerkt met de Duitse zusterbond IG BAU om Duitse bouwvakkers over hun Nederlandse CAO-rechten voor te lichten. Voorzitter Roel de Vries gaat in op actuele zaken, waaronder wat FNV Bouw onderneemt tegen het verlies van 'winter-WW'. Meer inlichtingen bij voorlichter Anne Pols, 0348-575589 of 06-53734494.

25 september, 17 uur, PCM Uitgeverij, Rotterdam. Bijeenkomst 'Nieuwe trends of meer van hetzelfde' van de Nederlandse Vereniging voor Personeelsbeleid (NVP) in Zuid-Holland. FNV-bestuurder Agnes Jongerius houdt een korte inleiding over trends op het terrein van Human Resources Management.

Donderdag

26 september, 13-17 uur, Vismarkt in Groningen. FNV Kiem voert samen met de Huurders Vereniging voor Kunstenaars en de BBK actie voor meer expositiemogelijkheden en een beter opdrachten- en atelierbeleid in deze stad. Meer informatie bij FNV Kiem, Angela Bottenberg, telefoon 020-3553636.

26 september, Warschau, Polen. FNV-voorzitter Lodewijk de Waal te gast op congres van vakcentrale Solidarnosc.

26 september, Kopenhagen, Denemarken. Dagelijks bestuur van het Europees Vakverbond (EVV), waaronder federatiebestuurder Kitty Roozemond, spreekt met de Deense minister-president Rasmussen.

26 september, 20 uur, Restaurant-café Klein Amerika, Baarleseweg 62, Chaam. Presentatie over kabinetsbeleid en nieuwe CAO-seizoen door Hans de Vries, voorzitter FNV Bondgenoten, tijdens ledenvergadering.

Vrijdag

27 september. Geen agendapunten.

© 2002 FNV