Korps: Limburg-Noord, plaats: Venlo 22-09-2002 Extra mediabericht 22 september 23.30 uur (straatraces)

VENRAY Straatraces voorkomen op industrieterrein

VENRAY Het industrieterrein Smakterheide is zondagavond voor de tweede keer op last van de burgemeester van Venray van 17.30 uur tot 24.00 uur afgesloten geweest voor alle bestuurders van voertuigen. Het industrieterrein werd door zeven bewaakte afzettingen hermetisch afgesloten.

Binnen het afgesloten gebied surveilleerde de politie met twee auto´s. Buiten het afgesloten gebied waren drie radarsnelheidsauto´s, twee surveillanceauto´s en twee motorrijders van de politie actief. Op de A73 stonden nog eens twee radarsnelheidsauto´s. Omdat vorige week bleek dat de racers door de afsluiting van het industrieterrein zich ook verzamelden op de parkeerplaats bij sporthal De Wetteling (Zuidsingel), is daar ook door de politie intensief gesurveilleerd. Hiertoe is een extra surveillance auto ingezet. In totaal heeft de politie gedurende de avond 27 medewerkers ingezet.

Vanwege het mogelijke uitwaaiereffect had de gemeente Venray de buurgemeenten uit de districtlijke driehoek (Sevenum, Gennep, Bergen, Mook en Middelaar, Meerlo-Wanssum, Horst aan de Maas) en Venlo en Boxmeer ingelicht over de actie.

Gedurende de zondagavond is er een groep van 50 tot 60 auto´s gesignaleerd, die zich verplaatste van Boxmeer naar Venray en later naar Cuyck. Daar ze op de Smakterheide niet terecht konden, reden ze naar het nabijgelegen industrieterrein Keizersveld en later naar Heijen. De voortdurend aanwezige surveillanceauto´s in hun kielzog verhinderden enige illegale activiteit. Ook was er in tegenstelling tot vorige week, nauwelijks publiek voor de straatracers. Niemand is uiteindelijk in het afgesloten gebied geweest. Er zijn daar ook geen aanhoudingen verricht of bekeuringen uitgeschreven.

Wel zijn er tijdens de radarsnelheidscontroles 931 snelheidsverbalen opgemaakt. 770 daarvan werden genoteerd op de A73. Hoogst gemeten snelheid was daar 181 km/uur. In de bebouwde kom van Venray werden 161 snelheidsovertredingen geconstateerd. Hoogstgemeten snelheid was daar 70 km/uur.

De gemeente Venray heeft in samenspraak met de politie nogmaals tot deze actie besloten. Aanleiding was het feit dat de toestroom van publiek en auto´s de afgelopen weken erg groot was. Hierdoor was de openbare orde en veiligheid niet langer gewaarborgd. Het publiek bij de straatraces wordt op een ernstige manier bloot gesteld aan de gevaren die de straatraces met hun verkeersgedrag veroorzaken. De afsluiting gold niet voor degenen die aan konden tonen dat zij vanwege een redelijk doel als wonen en werken op het afgesloten industrieterrein moesten zijn.