Ingezonden persbericht

Overheid laat geld en CO2 liggen

---
Stichting GEI claimt extra geld voor zonnepanelen

In deze krappere tijden heeft de Nederlandse consument heeft een extra keuze: Ook zelf elektriciteit maken en het overschot terugverkopen aan het net. Dat geeft op de korte termijn een grotere toename van groene elektriciteit dan grootschalige projecten. De overheid laat geld liggen als het niet assisteert bij zonne-elektra panelen op de daken van Nederlandse woonhuizen.

Grootschalige projecten hebben pas over 4-7 jaar effect vanwege vergunningstrajecten. Stimuleren van particuliere zonne-elektra heeft binnen 4-7 maanden effect en geeft werkgelegenheid in kleinere technische bedrijven. Deze bedrijven zijn de motor van de werkgelegenheid.

De zonnecel fabrikanten en innovatieverre installateurs en dakdekkers zijn druk bezig om zonne-energie voor het publiek aantrekkelijk te maken. De overheid laat geld liggen als deze kleinere bedrijven niet geholpen wordt hun producten klaar te maken voor de particuliere markt. De uitvindingen zijn gedaan maar de bedrijven die leveren aan bouwmarkten en installateurs hebben geen geld om efficiënte nieuwe producten te maken die eenvoudig geïnstalleerd kunnen worden. De kans op snelle vergroting van groene energie capaciteit in Nederland zal dan voorbijgaan!

Volgens ir. Mark van Huijstee van de Stichting Groene Energie Investeerder (GEI) kan met een investering van totaal ¤100 miljoen verspreid over 2 jaar, zonne-energie aantrekkelijk worden voor de particulier. Hiervan is ¤60 miljoen voor snellere productontwikkeling. Hiermee kan de consument binnen 1-2 jaar zonnepanelen kopen in de bouwmarkten en zelf installeren op zijn huis of schuur. ¤40 miljoen is nodig voor stimulatie door gemeenten voor het op gang brengen van installatie op woningen.

Uit peiling blijkt dat met nieuwe producten en aanmoediging van de gemeente, particulieren binnen 2 jaar ongeveer ¤1 tot 2 miljard uitgeven voor woningverbetering met zonne-elektra voor 100.000 tot 200.000 huizen. Dit geeft een totale groene capaciteit van 350 - 700 megawatt. Dat is een jaarlijkse elektriciteit productie gelijk aan 200 - 400 grote windmolens. Zonne-elektra heeft geen vrije ruimte nodig, geeft geen horizonvervuiling, heeft geen vergunningen nodig en produceert geen CO2.

De overheidsinvestering van ¤100 miljoen wordt inverdiend met de BTW. Ook is er effect op de werkeloosheid. Door niet te investeren laat de overheid dus geld liggen!

Het maatschappelijke nut van zonne-elektra thuis opwekken zit in de snelle vergroting van groene energie capaciteit in Nederland, snelle vermindering van CO2 uitstoot en de bijdrage aan de werkgelegenheid doordat alle fabricage en installatie werk in Nederland uitgevoerd worden.