TRFPT JONGERENSCHOOLVEILIGHEID

Persbericht

Datum: 23 september 2002

Pestweb: advies bij pesten en geweld

Website bij pesten en geweld
Als leerling kun je sinds kort via de website op www.pestweb.nl zelf in actie komen om het pesten te stoppen. Je geeft anoniem antwoord op een klein aantal vragen. Je ziet dan meteen op het scherm je antwoorden. Vervolgens krijg je advies op maat: concrete stappen om het pesten te stoppen.

Pestweb richt zich vooral op 9 - 16-jarigen: eind basisschool, onderbouw voortgezet onderwijs. Maar zo'n grens is niet scherp te trekken. Daarnaast heeft Pestweb ook voor ouders en leerkrachten ingangen.
In de proefperiode van mei tot juli 2002 werd de site door ongeveer 5000 kinderen en volwassenen bezocht. Daarvan vulden zo'n 1250 leerlingen, 450 ouders en 250 leraren de vragenlijst in. Ruim 50 van hen stuurden hun vraag door naar de Onderwijstelefoon om naast het computeradvies per mail of telefonisch een persoonlijk advies te krijgen.

Vertel je verhaal en lees je advies
Iedere leerling heeft het recht zich veilig te voelen. Veel scholen nemen dit serieus en doen er veel aan om pesten en geweld tegen te gaan. Vaak lukt dit. Toch gebeurt het ook dat leerlingen en ouders geen luisterend oor vinden. Het pestweb biedt leerlingen de gelegenheid anoniem hun eigen verhaal te vertellen en op basis daarvan advies te krijgen. De boodschap voor hun is daarom:
- Je kunt je eigen probleem verkennen
- Je kunt zelf iets doen om pesten en geweld te stoppen
- Maar een computeradvies kan een goed gesprek met een volwassene niet vervangen

- Daarom kun je ook mailen of bellen met de Onderwijstelefoon 0800 1608: die luistert, helpt en adviseert. Ouders en leerkrachten worden gewezen op het belang meldingen van pesten en geweld serieus te nemen en samen met de leerlingen te zoeken naar oplossingen.

Transferpunt 'jongeren, school en veiligheid'
www.pestweb.nl is een initiatief van het Ministerie van OC&W dat daarmee antwoord geeft op vragen vanuit maatschappij en politiek om een halt toe te roepen aan pesten. Het Pestweb en de Onderwijstelefoon maken deel uit van het Transferpunt 'jongeren, school en veiligheid'. De eerste twee zijn er voor persoonlijke ondersteuning van het individu, het Transferpunt richt zich met een helpdesk, een website en een database op beleidsmakers in en rond de scholen die met vragen of problemen zitten op het gebied van sociale en psychische veiligheid.
Voor ouderinformatie verwijst het Transferpunt naar de landelijke organisaties van ouders in het onderwijs: VOO, Ouders&Coo, NKO en LOBO.
De helpdesk van het Transferpunt is op werkdagen bereikbaar van 10 - 14 uur op 030 285 6616 of per e-mail transferpunt@aps.nl, website: www.aps.nl/transferpunt

Noot voor de redactie,