Ingezonden persbericht

Burgerbelangen eist duidelijkheid over dreiging milieurampen

BREDA, 20020923 -- Het AD berichtte vandaag: Milieurampen dreigen als er niet snel een oplossing komt voor het tekort aan inspecteurs bij de Rotterdamse milieudienst DCMR. Door het personeelsgebrek loopt de handhaving van milieuregels gevaar, aldus officier van Justitie, mr. J. Spoon.

Minister H.G.J. Kamp

Ministerie VROM

Postbus 20951

2500 EZ 's-Gravenhage

Ref. HJZ/AD - MK.VROM.MR


Onderwerp: OM-Rotterdam: milieuramp dreigt in het Rijnmondgebied
Breda, 23 september 2002

Zeer geachte heer Kamp,

Als woordvoerder van de Aktiegroep Burgerbelangen, een groep die zich tot doel stelt misstanden in de Nederlandse samenleving te bestrijden, vraag ik Uw indringende aandacht voor het volgende:

De milieuofficier van Justitie van het arrondissementsparket Rotterdam, mr. P. Spoon, luidt in het AD van vandaag de noodklok, ik citeer:

Milieurampen dreigen als er niet snel een oplossing komt voor het tekort aan inspecteurs bij de Rotterdamse milieudienst DCMR. Door het personeelsgebrek loopt de handhaving van milieuregels gevaar, aldus justitie in Rotterdam.

De controles in de Rijnmond zijn volgens officieren van justitie ' marginaal '. Bedrijven zouden gemiddeld eens in de vijf jaar bezoek krijgen van inspecteurs. Dit baart het Openbaar Ministerie ernstige zorgen. Volgens officier van justitie P. Spoon moet er hoognodig iets gebeuren.

,,Er zijn allerlei scenario's denkbaar over wat er gebeurt wanneer vergunningen niet worden gecontroleerd. Bedrijven zouden illegaal chemicaliën of olie kunnen lozen, met verontreiniging van het oppervlaktewater of luchtvervuiling tot gevolg.'' Ze benadrukt dat het ' nu nog niet zover is '.

Ter zake wend ik mij tot U met de onderstaande vragen:

I. Hebben de signalen, waarover mr. Spoon over spreekt, U al in een eerder stadium bereikt? Zo ja, wanneer?

II. Deelt U de ernstige bezorgdheid van het Openbaar Ministerie van Rotterdam m.b.t. eventuele milieurampen in het Rijmondgebied? Zo ja, worden het aantal milieuinspecteurs drastisch uitgebreid? Zo niet, waarom niet?

III. Is de schrijnende onderbezetting van de milieu-inspecteurs, dat moet toezien op de handhaving van de milieuregels in het Rijmondgebied, U bekend? Zo ja, sinds wanneer?

Verwijzend naar de voorafgaande vragen, verwijs ik naar Uw VROM-begroting 2003 ' Focus op uitvoering van beleid ':

" Meer bereiken met minder procedures en een betere handhaving ".

Gezien de ernst van deze zaak, ga ik ervan uit -zonder tegenbericht- Uw beantwoording op zeer korte termijn te mogen ontvangen.

Een afschrift van deze brief (zonder bijlagen) zend ik U per e-mail (disiree.pieplenbosch@minvrom.nl), alsook aan het Driehoek/Beheerdersoverleg van de Politieregio Rotterdam/Rijnmond - Vaste Kamercie. VROM en Justitie -en de regionale persorganen.

Afsluitend, vraag ik ter zake Uw indringende aandacht voor de brieven aan mijn aktiegroep van de toenmalige minister van Justitie, Uw partijgenoot, de huidige minister van Staat, mr. F. Korthals Altes d.d. 26 mei 1986 met het kenmerk: Staats- en Strafrecht Nr. 633/286 (Zie bijlage: 1) en de toenmalige WVS-minister, Mw. H. d' Ancona, d.d. 4 maart 1992 met het kenmerk: 922022 BB, en de daarbij behorende bijlage, het knipsel in de Provinciale Zeeuwse Courant, d.d. 18 februari 1992: " Actiegroep Burgerbelangen op de bres - Gevecht tegen het onrecht " in de Provinciale Zeeuwse Courant d.d. 18 februari 1992. (Zie bijlage 1 - en 2a/2b)

Met bijzondere belangstelling Uw berichtend, met vriendelijke groet en met vriendelijke groet en hoogachting,

bijlage: 2
Tom Dinnesen

woordvoerder van de
Aktiegroep Burgerbelangen

tel. 06 - 148 93 251

e-mail: bbelang@xs4all.nl

Postbus 4683 4803 ER Breda



Ingezonden persbericht