Openbare Bibliotheek Oss

29 augustus 2002

Bekende en interessante sprekers in nieuw jaarprogramma Culturele Coproducties Oss

Op maandag 23 september gaan de Bibliotheek Oss en Boekhandel Derijks weer van start met een nieuwe serie Culturele CoProducties in Oss. Ook dit jaar zijn er weer bekende schrijvers en interessante sprekers uitgenodigd om te vertellen over hun werk en allerlei culturele, maatschappelijke en informatieve onderwerpen. Achtereenvolgens zijn Huub Oosterhuis (23 september), Ria van der Veer (14 oktober), Vic van de Reijt (28 november), Joke van Leeuwen (27 januari), Bert Sitters (17 februari), Kristien Hemmerechts (17 maart) en Baptist Vermeulen (14 april) te gast. Toegangskaarten zijn te koop via de Bibliotheek Oss en Boekhandel Derijks.

Huub Oosterhuis is dichter, tekstschrijver, voorganger en vader van twee beroemde kinderen. Midden jaren zestig zette hij de Latijnse liturgie om in Nederlandse volkstaal en hij heeft zich altijd sterk gemaakt voor de wisselwerking tussen godsdienst, politiek en cultuur. Hij leest voor uit eigen werk.

Ria van der Veer is pianodocente in Oss en vertelt aan de hand van dias en geluidsfragmenten over de reiservaringen Goethe, Liszt en Mendelssohn. Door hun reizen werden zij geïnspireerd tot het maken van prachtige verhalen, schilderijen en muziek.

Vic van de Reijt is uitgever, grammofoonplatenverzamelaar en Elsschot-kenner. Na zijn twee top-honderden van Nederlandstalige singles tradt hij onlangs in een uitverkocht Paradiso op met het Duitse lied. Een avond lang aandacht voor en meezingen met Du, Junge komm bald wieder en 99 Luftballons.

Joke van Leeuwen is mede te gast op uitnodiging van Wim van Til (Poëziecentrum Geffen) naar aanleiding van de Landelijke Gedichtendag. Hoewel zij vooral bekend is van haar verhalen en versjes voor kinderen, treedt zij op met een cabaretachtig programma voor volwassenen en wordt zij geïnterviewd door gedichtenkenner Wim van Til.

Bert Sitters schreef diverse fietsboeken en gidsen. Aan de hand van dias vertelt hij over zijn fietstocht van Sevilla naar Santiago de Compostela: de zuidelijke pelgrimsroute met steden als Sevilla, Merida, Salamanca (culturele hoofdstad van Europa), Zamora en uiteindelijk Santiago de Compostela.

Kristien Hemmerechts sluit aan bij het thema van de Landelijke Boekenweek 2003: STYX, leven en dood in de literatuur. Zij schreef o.a. Taal zonder mij (naar aanleiding van het overlijden van haar man, dichter Herman de Coninck) en Een zuil zonder zout. Zij wordt gezien als één van de belangrijkste vrouwelijke schrijvers van Vlaanderen.

Baptist Vermeulen, docent filosofie aan de universiteiten van Rotterdam en Leiden, probeert mensen ertoe aan te zetten zelf te gaan filosoferen over zaken die hem of haar werkelijk raken, niet alleen door middel van kennis maar ook door eigen bewustwording en inzicht. De schrijver van De uitdaging van het denken is te gast tijdens de landelijke Maand van de filosofie.

De lezingen in de serie Culturele CoProducties vinden meestal plaats op maandagavonden en de aanvangstijd is 20.00 uur. Plaats van optreden is in de Bibliotheek Oss of in zaal De Linck, Muzelinck. Toegangskaarten zijn te koop bij Libris Boekhandel Derijks en de Bibliotheek Oss en meer informatie is te vinden op www.oboss.nl/lezing.htm
Bij deze verkoopadressen zijn ook flyers verkrijgbaar met het complete programma voor het lezingenseizoen 2002 / 2003 Culturele CoProducties.