Het Nederlandse Rode Kruis

23 september 2002
Wederopbouw na de aardbeving in Turkije: Rode Kruis en Gemeente Rotterdam financieren basisschool

De school is gerealiseerd met gelden van het Nederlandse Rode Kruis en de Gemeente Rotterdam. Het Nederlandse Rode Kruis stelde 600.000 beschikbaar voor de bouw van de school. De school heeft acht leslokalen, een gymzaal en een overblijfruimte. Driehonderd kinderen in de leeftijd van zeven tot veertien jaar kunnen er lessen volgen. De meeste leerlingen zijn slachtoffers van de aardbeving.

Door de aardbeving kwamen 17.225 mensen om het leven. Meer dan 320.000 gebouwen - huizen, scholen en ziekenhuizen - werden verwoest. Het Nederlandse Rode Kruis besteedde 14 miljoen gulden (6.3 miljoen uro) aan noodhulp: aan winterbestendige tenten, generatoren, bedden, matrassen, kleding, medicijnen, enzovoort.

Al in februari 2000 startten voorbereidingen voor de bouw van een school in het getroffen gebied in samenwerking met de gemeente Rotterdam. Turkse, Amerikaanse en Japanse wetenschappers concludeerden dat er een kans van 60 % is dat er binnen 30 jaar opnieuw een zware aardbeving zal plaatsvinden. Er is daarom bij de bouw rekening is gehouden met een eventuele aardbeving in de toekomst.

De school in Gölcük is voor de bewoners van het getroffen gebied een belangrijke stap vooruit. Herbouw markeert de terugkeer van een normaal leven voor de kinderen.

Meer informatie:

* Noodhulp en wederopbouw