Politie IJsselland
Uitnodiging voor de pers

Werkbezoek minister Remkes en staatssecretaris Hessing 23 september

Maandag 23 september a.s. bezoeken minister J.W. Remkes en staatssecretaris R.H. Hessing van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties de Politie IJsselland, de Gemeente Zwolle en de Regio IJssel-Vecht. De komende tijd brengt de minister samen met de staatssecretaris werkbezoeken aan alle politieregio's. Zij doen als eerste IJsselland aan omdat in deze regio een aantal ontwikkelingen goed in gang zijn gezet, zoals het kernteam Noord- en Oost-Nederland, de pilot Integrale Veiligheid en het Platform Criminaliteitsbeheersing. 's-Middags gaat de minister verder met het grotestedenbeleid. Hij krijgt onder andere een presentatie over het project Veiligheid Op Straat en hij maakt kennis met het Zwols model van samenwerkende VMBO-opeleidingen. De staatssecretaris heeft openbare orde en veiligheid in zijn portefeuille en bezoekt daarom 's-middags de brandweer en de geneeskundige hulpverlening bij ongevallen en rampen.

Een ontwikkeling waarbij de regio IJsselland voorop loopt, is onder andere de manier waarop de noordelijke en oostelijke korpsen samenwerken in het Kernteam Noord- en Oost-Nederland. Politie IJsselland is het korps dat het kernteam beheert. Daarnaast loopt in de regio de pilot Integrale Veiligheid, waarin gemeenten, openbaar ministerie en politie op succesvolle wijze samenwerken aan het bevorderen van de veiligheid. Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties is niet alleen subsidiegever van deze pilot maar zit tevens in de stuurgroep. Het Platform Criminaliteits- beheersing functioneert ook goed in IJsselland. Hierin participeren ondermeer provincie, gemeenten, politie, bedrijfsleven en vrije beroepen.

Graag nodigen wij u uit om aanwezig te zijn bij een of meerdere onderdelen van het programma. Aan het eind van het programma (17.15 - 17.45 uur) zullen de minister, de staatssecretaris en de burgemeester de pers te woord staan.

Gezamenlijk onderdeel
Locatie: hoofdbureau Politie IJsselland, Koggelaan 8, Zwolle
12.00 uur: Presentatie over het project Integrale Veiligheid. Hoe werken openbaar bestuur, bedrijfsleven, justitie en politie samen om de veiligheid in de regio te bevorderen? Wat zijn hun taken en rollen en wat is er tot nu toe bereikt?
12.45 uur: Lunchbuffet
13.00 uur: Presentatie over het team Berovingen, waarin de integrale benadering van veiligheid centraal staat. Het team is opgericht toen het aantal beroving bij pinautomaten toenam, na de invoering van de euro. De samenwerking met het bedrijfsleven (dat o.a. voorlichting gaf aan het publiek en bijzonderheden aan het team meldde) werpt vruchten af.
13.15 uur: Presentatie over congruentie en de gevolgen voor de meldkamer. De regio voor de brandweer en de geneeskundige hulpverlening bij ongevallen en rampen komt niet overeen met de politieregio. Welke knelpunten brengt dit met zich mee?
13.30 uur: Einde programmaonderdeel 1.

Middagdeel minister Remkes
Locatie: OPDC De Windroos, Assendorperstraat 127-1
Tijd: 14.30 uur
Onderwerp: Tijdens het bezoek aan De Windroos staan twee thema´s centraal. Dit zijn de thema´s Zorgstructuur in het voortgezet onderwijs en het Zwolse Model. Centraal binnen de Zorgstructuur in het voortgezet onderwijs staan leerlingen, die in het reguliere onderwijs buiten de boot vallen. Deze zorg wordt geboden door het OPDC. Tijdens een inleiding wordt de rol van het OPDC binnen deze zorgstructuur van alle voortgezet onderwijs scholen in Zwolle en in de regio uiteengezet. Het gaat hier om tien scholengemeenschappen van alle verschillende denomenaties. Een voorbeeld van een goed project in Zwolle is Time-Out in Zwolle. Het Zwols Model is een samenwerkingsverband tussen vier VMBO-scholen in Zwolle. De samenwerking vindt plaats op het gebied van beroepsgerichte vakken. Landelijk en bij wet is vastgelegd dat deze manier van samenwerken het Zwolse Model wordt genoemd.

Locatie: Wijkcentrum Holtenbroek, Beethovenlaan 394
Tijd: 15.30 - 16.35 uur
Onderwerpen: Integrale veiligheid in Holtenbroek. Hierbij staat wijkgericht werken, bewonersinitiatieven op het gebied van leefbaarheid en veiligheid, Antillianen en Arubanen: preventie, overlast en toeleiding werk centraal.

Middagdeel staatssecretaris Hessing
Locatie: Brandweerkazerne Zwolle, Harm Smeengekade 13, Zwolle
Tijd: 16.15 - 16.45 uur
Onderwerp: Demonstratie van de hulpverlening bij een geënsceneerd ongeval met zwaargewonden. De geneeskundige hulpverlening bij ongevallen en rampen (GHOR) toont haar volledige inzet. De brandweer is ter plaatse om de slachtoffers te bevrijden. Ambulancepersoneel van de RAV biedt geneeskundige hulp. Tegelijk toont de Snel Inzetbare Groep ter Medische Assistentie (SIGMA) haar rol. Een aantal slachtoffers wordt door hen opgevangen in tenten. Tot slot is het Mobiel Medisch Team (MMT) van de Isala Klinieken aan zet. Daarmee is de cirkel rond van een inzet van de GHOR.

Persbijeenkomst
Locatie: Thomas à Kempiszaal van het stadhuis aan het Grote Kerkplein 15 in Zwolle.
Tijd: 17.15 - 17.45 uur
Onderwerp: Persbijeenkomst, waarbij de pers de gelegenheid krijgt om vragen te stellen aan minister J.W. Remkes, staatssecretaris R.H. Hessing en burgemeester H.J. Meijer.

Wij verzoeken u vriendelijk zo snel mogelijk door te geven welk programmaonderdeel u wilt bezoeken. Dit kunt u telefonisch doen via het pikettelefoonnummer van de politie (038-496 38 91) maar u kunt ook e-mailen naar: leonie.slagter@ijsselland.politie.nl.