Ingezonden persbericht

Geen mens is illegaal
Landelijk comité voor legalisering van de slachtoffers van de Koppelingswet secretariaat: Koppenhinksteeg 2, 2312 HX Leiden. Tel: 071-5127619

P E R S B E R I C H T
MANIFESTATIE VAN WITTE ILLEGALEN OP 23 SEPTEMBER 2002

Het Plein voor de Tweede Kamer in Den Haag
tussen 9.00 en 17.00 uur

Hierbij vragen wij uw aandacht voor een manifestatie van witte illegalen op 23 september in Den Haag. We hopen dat u hierover wilt berichten of op een ander moment de nog immer voortdurende schrijnende situatie van langdurig verblijvende 'witte illegalen' in de Nederlandse samenleving voor het voetlicht kunt halen.

Onderstaande verklaring is aan de Tweede Kamer overhandigd.

Geachte leden van de Tweede Kamer der Staten Generaal

Sinds de door ons gehouden hongerstakingen in 1998 en 1999 in Den Haag en Amsterdam is er veel gezegd en geschreven over ons. Intussen is er aan een deel van ons een verblijfsvergunning verleend. Een grote groep 'witte illegalen' bevindt zich echter nog steeds in een onrechtvaardige en uitzichtloze positie. Iedereen blijft zich afvragen wat de criteria en de doorslaggevende factoren waren bij het verlenen van een verblijfsvergunning. Rechters die onze afwijzing opnieuw beoordelen geven vaak het advies aan de IND om ons alsnog een verblijfsvergunning te geven. De IND is hier ongevoelig voor gebleken.
Voor ons bestaat er geen twijfel dat de Nederlandse staat in deze zaak een dubbele maatstaf heeft gehandhaafd. Willekeurigheid heeft, volgens ons, meer effect op de beslissingen dan rechtvaardigheid. Aangezien 'witte illegalen' zich grotendeels in de zelfde situatie bevinden, zijn wij de mening toegedaan dat het rechtmatig en rechtvaardig beschouwd kan worden dat een ieder van ons een verblijfsvergunning krijgt. Het kan toch niet zo zijn dat de staat denkt gezichtverlies te voorkomen door een aantal 'witte illegalen' wel een verblijfsvergunning te verlenen en een groot aantal niet? Wij vragen niet meer en niet minder dan een correcte behandeling van deze zaak.

Nogmaals willen wij benadrukken en duidelijk maken dat de 'witte illegalen' onder het oog van de staat tussen 10 en 20 jaar in Nederland verblijven en aan alle plichten, zoals het goede burgers betaamt, hebben voldaan. Het is aangetoond dat de 'witte illegalen' geen criminele activiteiten hebben gehad in deze lange periode. We hebben ons brood verdiend en onze families financieel ondersteund. Daarentegen wordt het feit dat sommigen onder ons familie hebben bezocht in het land van herkomst tegen ons gebruikt. Soms wordt dat zelfs als een criminele activiteit bestempeld! Wat is menselijker dan familie bezoeken die men jarenlang niet heeft gezien? Wie of welke maatschappelijke norm kan beweren dat dit een criminele activiteit is?

Er moet ook niet vergeten worden dat wij geen kantorenbanen van 9 tot 5 hebben gehad, maar onder de meest zware omstandigheden hebben gewerkt. Het is alom bekend dat wij werkweken van 80 uur hebben gemaakt. Wij vinden dat wij ons deel aan de vooruitgang van de economie hebben waargemaakt: door onze harde arbeid en door alle wettelijke belastingplichten die wij zijn nagekomen.
Hiervan uitgaande en het feit dat de staat van ons bestaan op de hoogte is geweest, zijn wij ervan overtuigd dat het ons recht is om in dit land te mogen verblijven. De geschiedenis laat zien dat rechtvaardigheid, vroeg of laat, wint van onrechtvaardigheid. Echter een te late rechtvaardigheid is in onze ogen geen rechtvaardigheid meer.

Vele onder ons kampen al lang met zware depressies en andere psychische problemen. Huisartsen, psychiaters en maatschappelijk werkers hebben in 2000 reeds aan staatssecretaris Cohen en de burgemeesterscommissie een brief geschreven waarin het gesol met ons omschreven wordt als een "psychologische martling"die leidt tot de "afbraak van hun sociaal weefsel en hun identiteit". Wij hebben bijna alle bureaucratische wegen bewandeld en zitten in een uitzichtloze situatie.

Daarom doen wij op u en uw partij wederom een beroep om deze kwestie op te lossen. Een oplossing die recht doet aan ons (arbeids)verleden en die rechtvaardig in het licht van de rol die de staat heeft gehad in het creëren van onze situatie. Wij zullen niet rusten voordat dit naar behoren is opgelost.

Namens de witte illegalen in Nederland