Provincie Overijssel

Ook binnen Regiovisie eendracht over tijdige aanleg Hanzelijn

De Regiovisie Zuid-Drenthe/ Noord-Overijssel, een samenwerkingsverband van 17 partners, wil eensgezind aan de slag om haar onvrede te kunnen uiten over het uitstel van de aanleg van de Hanzelijn. Daarom wil de Regiovisie tijdens haar informatieavond voor raads- en statenleden in Steenwijk op 23 september een petitie laten rondgaan onder de aanwezige vertegenwoordigers van zes Drentse en zeven Overijsselse gemeentes in een streven uniform te protesteren tegen de voorgenomen vertraagde komst van de spoorlijn. Tijdens deze bijeen-komst zullen tevens beide provincies, de Regio IJssel-Vecht en de stedenkring Zwolle- Emsland gevraagd worden de petitie te ondertekenen.

Het primaire doel van de Regiovisie is het verbeteren van het woon-, werk-, en leefklimaat in Zuid-Drenthe en Noord-Overijssel. De concurrentiepositie van deze specifieke regio wordt met de samenwerking verscherpt evenals de profilering op de landelijke (en Europese) agenda. Ook gezamenlijk opereren op het gebied van ruimtelijke ordening en het uitvoeren van integrale projecten wordt binnen de regiovisie vergemakkelijkt. Vandaar dat de provincies Overijssel en Drenthe ook via de komende bijeenkomst eensgezind in samenspraak met alle partners een krachtige reactie naar het Kabinet Balkenende willen sturen, om zo de onvrede over het uitblijven van de langverwachte Hanzelijn te kunnen uiten. Overijssels gedeputeerde voor economie Thijs Bennink, voorzitter van de Regiovisie, is een voorstander van een uniform en krachtig signaal naar Den Haag. Naar zijn mening is het onaanvaardbaar dat het uitstel is voorgenomen. Volgens de huidige planning zal de spoorlijn pas in 2014 in gebruik worden genomen. Veel te laat, luidt het oordeel van de provincie, hierin gesteund door andere provincies, met name de drie noordelijke provincies en Flevoland. De komst van de Hanzelijn is van groot belang, juist voor het Regiovisiegebied, wat loopt van Kampen tot en met Emmen.

Onder het thema Over de grenzen" presenteert de provincie tijdens de informatie avond een aantal succesvol verlopende projecten, die allemaal integraal zijn verbonden aan het algemeen economisch belang van de regio. Een belang dat door het uitblijven van de Hanzelijn beschadigd kan worden. Met de informatieavond hopen de diverse partners de aandacht voor regionale en interprovinciale samenwerking te versterken, evenals de netwerkvorming Zwolle/Kampen en Zuid-Drenthe. Tijdens een informatiemarkt worden de aparte projecten die nu reeds lopen nog nader toegelicht door de diverse projectleiders. Het programma voor maandagavond komt er daarmee als volgt uit te zien:

19.00 uur: Ontvangst in De Meenthe te Steenwijk

19..30 uur: Opening door avondvoorzitter mw. I. Dorreboom van bureau Beyond

19.35 uur: Welkomstwoord burgemeester H. Apotheker van Steenwijk

19.40 uur: Inleiding gedeputeerde T. Bennink, voorzitter Regiovisie

19.50 uur: Korte presentatie van huidige projecten door mw. G. Hendriks, programmaleider uur: Presentatie netwerkvorming Zwolle/Kampen door projectleider J.Schings en ZuidDrenthe en H.S. Yap (bureau PAU)

20.30 uur: Informatiemarkt

Bedoeling is dat onderstaande petitie tijden de informatiemarkt zal worden ondertekend:

"leden van Provinciale en Gedeputeerde Staten van de provincies Overijssel en Drenthe, leden van de raden en Burgemeester en Wethouders van de aangesloten gemeenten Coevorden, Dalfsen, Emmen, Hardenberg, Hoogeveen, Kampen, Meppel, Ommen, Staphorst, Steenwijk, Westerveld, De Wolden en Zwolle, de Stedenkring Zwolle-Emsland, alle partners in de Regiovisie Zuid-Drenthe/ Noord-Overijssel, hebben met verontrusting kennis genomen van het voornemen van het Kabinet om de aanleg van de Hanzelijn uit te stellen. De Hanzelijn is voor ons gebied van grote betekenis. De aanleg zou in 2005 beginnen opdat de treinen in 2009 kunnen rijden. Ondergetekenden verwachten van het Rijk een consistent beleid zodat de regio kan bouwen op gedane toezeggingen en vinden uitstel daarom onaanvaardbaar."

Ook binnen Regiovisie eendracht over tijdige aanleg Hanzelijn

Provincie:

Commissaris van de Koningin op bezoek in Borne

Oud-commissaris Hendrikx overhandigt 17.472,- voor wederopbouw Roombeek

Seminar over arbeidsmarktpositie allochtonen

Gedeputeerde neemt klachtenrapport in ontvangst

Gedeputeerde Bennink opent Rail Safety Verkeersmarkt

Gemengde gevoelens Overijssel bij rijksbegroting 2003

Deel N35 afgesloten wegens wegwerkzaamheden

Commissaris van de Koningin bezoekt Losser

Provincie ongerust over uitstel Hanzelijn

Keramiektentoonstelling in Bergkerk Deventer

Traverse bij Hardenberg geopend

Vestigingsklimaat Overijssel onder druk

Voorlichtingsdagen natuurplannen regio Vecht-Regge

© 20-09-2002 Provincie Overijssel