CMG


CMG verzorgt software voor Sony-archiveringssysteem van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid

Amstelveen, 23 september 2002 - CMG verzorgt maatwerksoftware voor het nieuwe archiveringssysteem dat Sony gaat leveren aan het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, het bedrijfsarchief van de publieke omroep en cultuurhistorisch instituut. Sony gaat dit systeem ontwikkelen in samenwerking met CMG en het Duitse softwarebedrijf Blue Order, de leverancier van het Media Archive-systeem dat het fundament vormt van de archiveringstoepassing. Het maatwerk dat CMG ontwikkelt, betreft een metadatasysteem dat dient voor het vastleggen van informatie over de gearchiveerde beeld- en geluidsfragmenten, zodat deze eenvoudig terug te vinden zijn.

"Voor CMG betekent de samenwerking met Sony een verdere versterking van onze positie in de media & entertainment markt. In dit marktsegment behoren we net als Sony tot de grootste in Europa." zegt Arjen Schutte, directeur systems development bij CMG. "Momenteel zijn we ook in gesprek met Sony over diverse andere trajecten op Europese schaal. Een voorbeeld daarvan is kennisoverdracht op ICT-gebied."

Gezien de snel toenemende digitalisering van audiovisuele toepassingen zoekt Sony samenwerking met partners met ICT-kennis en ervaring. CMG bleek goed aan te sluiten bij de behoefte van Sony, onder andere vanwege CMG's ervaring met geavanceerde content managementsystemen, Interactieve Televisie en ervaring met het realiseren van multimediatoepassingen. De software die CMG gaat ontwikkelen zorgt voor een aanzienlijke uitbreiding van de content managementfaciliteiten die het Media Archive-systeem standaard biedt. Deze uitbreiding betreft het beheer en de catalogisering van de gegevens over de gearchiveerde beeld- en geluidsfragmenten. Bij het invoeren van elk fragment worden trefwoorden en omschrijvingen opgegeven - de zogeheten metadata - zodat de fragmenten later eenvoudig en snel zijn terug te vinden. Het vooruitstrevende concept voor deze vastlegging van de metadata is ontwikkeld door het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid.

Een eerste pilot versie van het archiveringssysteem zal in de loop van 2003 worden opgeleverd. In deze versie gaat het om de archivering van 200 uur beeld- en geluidsmateriaal. Uiteindelijk is het de bedoeling dat een groot deel - 10.000 uur - van al het beschikbare materiaal bij het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid wordt opgenomen in het nieuwe systeem. Het archiveringssysteem zal ook worden gebruikt voor de aansturing van beeld en geluid in het nieuwe Museum voor Beeld en Geluid dat in 2005 wordt opgeleverd. In het museum dat in het Hilversumse MediaPark wordt gebouwd, moet onder andere een digitale collectie van 7000 uur video beschikbaar komen.

CMG
CMG plc, een wereldwijd opererende ICT-groep (Informatie- en CommunicatieTechnologie), is een toonaangevende leverancier van oplossingen voor Mobile Business, Advanced Security, Business Process Outsourcing en Advanced Payroll. CMG bevindt zich in het hart van de bedrijfskritische activiteiten van haar klanten en combineert daarbij branchekennis en technische expertise met praktijkgerichte innovatie. CMG streeft naar de hoogste kwaliteit in dienstverlening. Dit komt tot uiting in een compleet service aanbod, uiteenlopend van managementadviezen, systeemontwikkeling en systeemintegratie tot extern beheer van specifieke bedrijfsprocessen. CMG is tevens een wereldwijde marktleider op het gebied van draadloos berichtenverkeer en mobiele Internetverbindingen.

CMG is opgericht in 1964, heeft meer dan 13.000 werknemers en ondersteunt klanten in meer dan 20 landen over de gehele wereld. CMG plc is genoteerd aan de beurzen van Londen en Amsterdam. Meer informatie is te vinden op www.cmg.com.