Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Voornemen om CIBG om te vormen tot agentschap

De Voorzitter van de Tweede
Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA Den Haag

CIBG-2311163

23 september 2002

Op 5 juni 2002 is het voornemen aan u voorgelegd (28 416, nr. 1) om het Centraal Informatiepunt Beroepen Gezondheidszorg (CIBG) met ingang van 1 januari 2003 om te vormen tot een agentschap. U heeft destijds besloten het voornemen niet te behandelen om te voorkomen dat in het demissionaire stadium van het vorige kabinet onomkeerbare besluiten zouden worden genomen. Met deze brief vraag ik u het voornemen alsnog in behandeling te nemen. In het vervolg van deze brief zal ik dit verzoek motiveren.

Kern van mijn argumentatie ligt in het feit dat de omvorming tot agentschap van grote betekenis is om van het CIBG een zakelijk geleide organisatie te maken die daarbij volledig onder mijn verantwoordelijkheid blijft functioneren. Om de genoemde verzakelijking te bereiken gaat het voornamelijk om de volgende aspecten die met de agentschapsvorming gestalte krijgen:
* Op de eerste plaats zal binnen mijn ministerie een scheiding worden aangebracht in de aansturingsrollen. De rol van eigenaar (de plv. Secretaris-Generaal) zal worden onderscheiden van die van opdrachtgever (de betrokken beleidsdirecties). Deze scheiding van rollen leidt tot een heldere verdeling van verantwoordelijkheden.
* De outputgerichte bedrijfsvoering van het agentschap heeft als voordeel dat de producten inzichtelijk worden gemaakt, evenals de prijs per product en het kwaliteitsniveau. Dit draagt bij aan een zakelijke relatie en vergroot het kostenbewustzijn bij zowel opdrachtgever als opdrachtnemer.

In de voorbereiding op deze verzakelijking draait het aanpassen van de ambtelijke organisatie reeds op volle toeren en verloopt goed. Nu niet doorgaan met de omvorming tot agentschap zou de voortgang van de verbeteringen in de bedrijfsvoering helaas vertragen.

De Minister van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

dr. Eduard J. Bomhoff