Ingezonden persbericht



- PERSBERICHT -

Steeds meer Nederlandse bedrijven implementeren webservices

Uit onderzoek blijkt dat Nederlandse bedrijven webservices zien als een goede oplossing voor ICT-integratieproblemen

Amstelveen, 23 september 2002 - Uit onderzoek*, uitgevoerd door BEA Systems Inc. (Nasdaq: BEAS) tijdens een recent evenement in Amsterdam voor partners en klanten, blijkt dat 58% van de respondenten vindt dat webservices de oplossing zijn voor hun integratieproblemen. 53% van de respondenten, waaronder business managers, ICT-managers en techneuten van verschillende Nederlandse bedrijven, noemde de mogelijkheid om snel zakelijke applicaties te integreren en de lagere kosten als de twee belangrijkste voordelen van webservices met betrekking tot integratieprojecten.

Het onderzoek toonde aan dat 38% van de bedrijven nu al webservices gebruiken. Dit aantal zal bijna verdubbelen in de komende jaren. Traditionele EAI-technologie neemt echter langzaam af in populariteit: momenteel gebruikt 42% van de respondenten EAI, maar slechts 36% is van plan dit ook in de toekomst te blijven doen.

Nederlandse respondenten vinden dat er een aantal nadelen verbonden zijn aan EAI, waaronder hogere kosten, de werving en het behoud van ervaren EAI-experts, en proprietary standaarden. Bijna de helft van alle respondenten zal tot een kwart van hun ICT-budget besteden aan integratietechnologieën tussen nu en het einde van 2003. Een vijfde zal hier tussen de 25% en 50% van hun budget aan besteden.

43% van de respondenten gebruikt nu meerdere integratieoplossingen in hun organisatie. De meerderheid zal dit blijven doen, maar wil wel het aantal gebruikte oplossingen verminderen. Momenteel gebruikt 40% op maat gemaakte integratieoplossingen, maar slechts 13% wil deze ook in de toekomst gebruiken.

Milind Govekar, Vice President en Research Director van Gartner, was ook aanwezig op het evenement en onderschreef de resultaten van het onderzoek: "Webservices zullen een belangrijke rol spelen in integratieprojecten. Ze vervangen niet de noodzaak voor applicatie-integratie, maar bieden een snelle, eenvoudige en goedkope manier manier om een service-georiënteerde architectuur te implementeren, waardoor bedrijven flexibeler worden. Organisaties beginnen webservices al te implementeren, maar zij moeten zich er wel van bewust zijn dat de technologie nog niet volwassen is. Echter, de ontwikkeling van de technologie en de standaarden is in volle gang om dit te verbeteren.

Het inzetten van een applicatie-infrastructuur, oftewel een J2EE platform dat bestaat uit een applicatieserver en technologieën voor portals, integratie en applicatie-ontwikkeling, wordt steeds populairder. 32% van de respondenten gebruikt momenteel een applicatie-infrastructuur en bijna de helft wil dit in de komende jaren implementeren.

BEA Systems
BEA Systems, Inc. (Nasdaq: BEAS) is marktleider in applicatie-infrastructuursoftware. BEA heeft meer dan 13.000 klanten over de hele wereld, waaronder het merendeel van de Fortune Global 500. BEA heeft haar hoofdkantoor in San Jose, Californië en heeft 91 kantoren in 33 landen. Voor meer informatie kunt u de BEA website bezoeken op: http://www.bea.com.

# # #