Stichting Bouw Research

SBR introduceert de vernieuwde Meet- en beoordelingsrichtlijnen voor trillingen

Trillingen kunnen schade veroorzaken aan gebouwen, hinderlijk zijn voor mensen en storingen aan apparatuur. Het is niet altijd even eenvoudig om de oorzaak van die schade of storing en de mate van hinder goed te meten en te beoordelen. De vaak ingrijpende consequenties van trillingen maken het echter wél noodzakelijk dat er objectieve maatstaven zijn waaraan partijen zich kunnen houden. De vernieuwde uitgave 'Meet- en beoordelingsrichtlijnen voor trillingen' van SBR is een complete en praktische richtlijn bij het interpreteren van uiteenlopende situaties.

De eerste richtlijnen voor het meten en beoordelen van trillingen dateren van 1993. In de tussentijd is de SBR-serie uitgegroeid tot een standaardwerk voor iedereen die beroepshalve te maken heeft met het meten en beoordelen van trillingen. De tijd heeft echter niet stilgestaan. Om meerdere redenen was de allereerste uitgave over trillingen inmiddels aan vernieuwing toe.

Wat is er anders?
· De inzichten over hinder en meettechnieken zijn compleet geactualiseerd. · Door een groot aantal praktijkvoorbeelden toe te voegen, is de bruikbaarheid en leesbaarheid toegenomen. · Ook relevante gerechtelijke uitspraken die u inzicht geven in de juridische consequenties ontbreken niet. · Er is een indicatieve meting toegevoegd.
· U krijgt nuttige informatie voor de statistische verwerking.

Welke inhoud kunt u verwachten?
De richtlijnen geven u alle informatie over de beoordeling van trillingen, ontstaan door bijvoorbeeld bouwwerkzaamheden, weg- en railverkeer. De tekst behandelt drie consequenties: Schade aan gebouwen.
Hinder voor personen in gebouwen.
Storingen aan apparatuur.
Per onderwerp wordt duidelijk aangegeven hoe u trillingen kunt meten en beoordelen, overzichtelijk gerubriceerd per consequentie.

Voor wie zijn de nieuwe richtlijnen bedoeld?
De nieuwe richtlijnen zijn hét handboek voor advies-, ingenieurs- en onderzoekbureaus, gemeenten, overheden en bouwbedrijven. Trillingstechnisch adviseurs, bouwkundig adviseurs en meettechnici vinden in de richtlijnen de kennis die ze vooraf nodig hebben. Maar het is ook een handboek voor partijen die te maken hebben met de gevolgen van trillingen: advocatenkantoren, computerleveranciers, instanties betrokken bij monumentenzorg en vele anderen.

Haal nu de nieuwste kennis in huis!
Meten is weten bij trillingen. Maar u wilt wel de zekerheid dat u objectieve beoordelingscriteria toepast. De nieuwe richtlijnen bieden die zekerheid. Niet voor niets hebben de richtlijnen meermalen in gerechtelijke zaken als referentie gediend. Daarom mogen de vernieuwde 'Meet- en beoordelingsrichtlijnen voor trillingen' niet op uw bureau ontbreken. U kunt kiezen uit een van de volgende opties:
· Trilling: meet- en beoordelingsrichtlijnen, · deel A - Schade aan gebouwen · Trilling: meet- en beoordelingsrichtlijnen, · deel B - Hinder voor personen in gebouwen · Trilling: meet- en beoordelingsrichtlijnen, · deel C - Storingen aan apparatuur · Trilling: meet- en beoordelingsrichtlijnen, · set donderdag 19 september 2002