Korps: KLPD, plaats: Driebergen 23-09-2002
Slim rijden, files vermijden

Rijkswaterstaat houdt in samenwerking met Bureau Verkeershandhaving van het Openbaar Ministerie en het KLPD de proef SlimRijden, files vermijden. Deze proef moet ervoor zorgen dat files later ontstaan en eerder oplossen.

Doordat mensen dicht op elkaar rijden, veroorzaakt remmen een golfreactie bij de achterliggers. Terwijl de eerste remmer alweer gas geeft, zijn er achteraan nog automobilisten die nog moeten remmen. Het verkeer schuift in en uit elkaar als een harmonica. Gevolg files en onveilige situaties. Oplossing: rijd allemaal gelijkmatig en met dezelfde lagere snelheid.

Op de A1 tussen Apeldoorn (knooppunt Beekbergen) tot Deventer Oost verschijnt bij toenemende drukte op de matrixborden boven de weg een lagere maximumsnelheid: 100 of 80 km per uur. Rond het getal staat een rode rand: het is verboden om harder te rijden.

In de verkeerscentrale te Wolfheze houdt een computer de gemiddelde snelheid en de hoeveelheid verkeer bij. Ook berekent hij of het zo druk is dat het harmonica-effect dreigt op te treden. Zoja, dan zorgt de computer ervoor dat de matrixborden een lagere aangepaste snelheid tonen.