Korps: KLPD, plaats: Driebergen 23-09-2002
Illegale verkopers nepsieraden aangepakt

Wie uitrust op een parkeerplaats, tankt of een wegrestaurant wil bezoeken, kan te maken krijgen met nepgoud- en sieradenhandel. Opdringeringe handelaren zetten geparkeerde autos klem of spreken mensen op agressieve toon aan. De meldkamer in Driebergen kreeg vanaf dit voorjaar zon 230 meldingen van overlast. Met een speciaal project, Golden Ring, pakte de Dienst Verkeerspolitie deze verkooppraktijken aan. Het project startte 12 augustus en duurde een maand.

Georganiseerde criminaliteit

Mensen uit een aantal landen, zoals Roemenië en Bulgarije, hebben geen visum meer nodig om Nederland binnen te komen. Ze krijgen een vakantiestatus en mogen hier drie maanden verblijven. Bij aankomst moeten ze zich binnen drie dagen melden bij de Vreemdelingenpolitie. Dat doen ze meestal niet zodat ze hier illegaal zijn. Door ringen en nepgoud zonder vergunning te verkopen, begaan ze een strafbaar feit. Het gaat hier om een goed georganiseerde vorm van criminaliteit. Het zijn netwerken van families die met hun agressieve gedrag soms veel overlast veroorzaken.

Resultaten

Dankzij het project daalde het aantal meldingen van overlast. De verkopende families kregen een boete en hun handelswaar werd in beslag genomen. Bovendien kregen ze een stempel in hun paspoort. Ze zullen na drie maanden de Schengenlanden worden uitgezet.

Het project Golden Ring is opgezet door de Unit Informatie Coördinatie (UIC), de Dienst Recherche Onderzoeken (DRO) en de Dienst Verkeerspolitie. Laatstgenoemde dienst voerde het project uit. Het Landelijk Parket heeft landelijke richtlijnen opgesteld. Bijvoorbeeld over de hoogte van de boetes en de zaken waarop moet worden gelet bij inbeslagneming.