Gemeente Alphen aan den Rijn


Gemeente Alphen aan den Rijn heeft begroting 2003 sluitend

Het is de gemeente Alphen aan den Rijn gelukt om ook voor 2003 een sluitende begroting op te stellen. Dit geldt ook voor de meerjarenbegroting tot en met 2006.

In tegenstelling tot de voorgaande jaren waarin de gemeenten zich konden verheugen in een aantal meevallers van het Rijk, is het beeld voor de komende jaren minder rooskleurig. De begroting 2003 is dan ook opgesteld vanuit het uitgangspunt dat er geen groei zit in de inkomsten van het rijk, er is dus gerekend met een nullijn. Dit heeft tot gevolg dat er de komende jaren minder rek zit in de begroting. Dit alles wil echter niet zeggen dat er geen ruimte is voor nieuwe activiteiten. In totaal is in de begroting 2003 voor gemeentelijke activiteiten ruim 4 miljoen meer beschikbaar dan in 2002. Voor rond 2,5 miljoen wordt dit ingezet voor nieuwe zaken of intensiveringen van activiteiten. De rest ( 1,5 miljoen) wordt ingezet voor prijsstijgingen en loonsverhoging van het personeel.

De belangrijkste punten uit de begroting 2003 zijn de volgende:

Collegeprogramma
In de begroting is rekening gehouden met het vastgestelde collegeprogramma 2002 2006. Dit betekent onder meer dat er extra middelen beschikbaar worden gesteld voor het beheer en onderhoud van gemeentelijke gebouwen zoals buurthuizen, jongeren- (Kasteel), en sportaccommodaties. Ook voor de legionellabestrijding, het welzijnswerk, mantelzorg, een luchtsporthal, peuterwerk en het onderhoud van wegen is extra geld uitgetrokken. Verder is geld vrijgemaakt om de dienstverlening aan de burger nog verder te verbeteren.

Gemeentelijk Verkeer- en Vervoer Plan (GVVP)
Binnenkort wordt de uitwerking van de structuurvisie GVVP aan de gemeenteraad voorgelegd. Het GVVP is erop gericht om de bereikbaarheid en de ontsluiting van Alphen aan den Rijn te verbeteren. De uitvoering van dit plan is veelomvattend en brengt de nodige kosten met zich. In de afgelopen jaren heeft de gemeente hiervoor geld opzij gezet (gereserveerd), dit is echter niet genoeg om de plannen daadwerkelijk te kunnen uitvoeren. Daarom is met ingang van de begroting 2003 hiervoor extra geld geraamd, beginnend met 190.000 en oplopend tot 1,3 miljoen in 2006.

Wet Voorzieningen Gehandicapten (WVG)

Sinds 1995 wordt de Wet Voorzieningen Gehandicapten (WVG) door de gemeenten uitgevoerd. In het kader van deze wet worden voorzieningen in woningen aangebracht zoals trapliften, verlaagde drempels, maar ook zaken als speciale kranen, douches en verhoogde toiletten. Daarnaast worden vervoersvoorzieningen aangeboden zoals rolstoelen, maar ook aangepast openbaar vervoer (CVV). Door een verdere vergrijzing van de bevolking in Alphen aan den Rijn wordt een intensiever gebruik gemaakt van deze voorzieningen. In de begroting 2003 is rekening gehouden met een verhoging van het budget van 500.000.

Tarieven
Alle tarieven voor gemeentelijke diensten en leges zijn verhoogd met een inflatiepercentage van 3,75%. Met uitzondering van de tarieven voor de Onroerende-Zaakbelasting (OZB) en de afvalstoffenheffing. De OZB zal als gevolg van de waarde-ontwikkeling van de woningen die lager uitvalt dan waarmee tot nog toe was gerekend, rond 5,5% uitvallen. De tarieven voor de afvalstoffenheffing zijn met ca 15% gestegen. Dit is voornamelijk het gevolg van de hogere kosten voor de afvalinzameling en verwerking en vanwege het besluit om de kosten van het klein chemisch afval te dekken uit dit tarief.

Persbericht 53, 26 september 2002

© Gemeente Alphen aan den Rijn, 09 oktober 2002 laatste wijziging